K 30. červnu mají skončit ve Vrchlabí dvě pobočky České pošty. Lidem ani vedení města se to nelíbí

4. duben 2023 07:46

Obyvatelé Podhůří, které je součástí Vrchlabí, a obyvatelé na Liščím kopci přijdou o poštu. Ve městě tak zůstane jediná pobočka na Krkonošské ulici. Většina obyvatel Podhůří neboli Harty je rozzlobena. Na poštu chodí pravidelně a prý ji potřebují. O tom, že budou muset dojíždět do zhruba čtyři kilometry vzdálené hlavní pošty v centru Vrchlabí, nechtějí ani slyšet.

Čtěte také

„Já jsem tady 50 roků a celou tu dobu tady ta služba byla,“ říká mi senior Pavel, který chodí na poštu pravidelně posílat dopisy synovi, který žije v Kanadě.

Je to pro něj v podstatě jediný způsob komunikace. „To nejde vhodit do schránky.

Až zdejší poštovní pobočka přestane fungovat, bude muset jezdit do Vrchlabí na poštu, která se nachází na frekventované ulici v centru města, kde je problém s parkováním.

„Máme problém s poštou na hlavní ulici s dopravou a balíky. Takže jsme chtěli, aby se tato malá pobočka pošty změnila třeba na balíkovou a přepážky by zůstaly někde ve městě, vysvětluje vrchlabský starosta Jan Sobotka za Starostové a nezávislí, že jednali už dříve s vedením pošty, aby se většina služeb přemístila na poštu na Liščím kopci.

Čtěte také

Tam je dopravní situace podstatně lepší než v centru. Jenže i tato pobočka má být uzavřena. Bude to znamenat komplikace i pro paní Jaroslavu Mišutovou, která si právě přišla pro důchod na poštu v Hartě. „Já jsem tak naštvaná. Před 14 dny bylo na internetu, že se to tady rušit nebude. A najednou jsem se včera dozvěděla, že ano. Ale to je úplná blbost. Já si sem chodím pro důchod.

Podobně hovoří i její manžel František. „Mám zlost. Protože pošta tady byla k dispozici odjakživa. Tak si vezměte, že bude ve Vrchlabí jen jediná pošta. Pro 14 tisíc lidí. Nejsou na hlavu ti, co to vymýšlejí?

Čtěte také

Podle starosty Jana Sobotky by bylo dobré poštu v Hartě zachovat. I o to se město snažilo. „Už dva roky jednáme o tom, že se změní na Poštu Partner. My jsme neměli žádné informace, že se tato pošta zruší. Mysleli jsme si, že přejde do režimu Pošta Partner, protože dům je ve vlastnictví České pošty. Ona by ho prodala a ten, kdo by to koupil, by měl povinnost tam provozovat Poštu Partner.

Rostou tu nové domy, lidí přibývá. Podle většiny z nich je potřeba tady poštovní služby zachovat.

„A starších lidí je tady hodně. Takže oni sem chodí podle mne dost, dodává paní Mišutová.

Spustit audio

Související