Jedinou kytkou, kterou si můžete klidně natrhat v Krkonošském národním parku, je nebezpečná Lupina

23. srpen 2024 08:10

Ve východních Krkonoších - v oblasti Velké a Malé Úpy a Pece pod Sněžkou - likvidují pracovní skupiny Správy Krkonošského národního parku nebezpečně rozšířenou invazivní rostlinu Vlčí bob s alternativním názvem Lupina (Lupinus) pocházející ze Severní Ameriky. A pomoci mohou i sami návštěvníci hor!

Čtěte také

Když je něco vlčí, pokud jde o rostlinu nebo květinu, tak je to vždy něco divokého. A Lupina čili Vlčí bob, je nejen divoká, ale i nebezpečná. Čím?

„Představuje riziko pro naši přírodu, protože se jedná o nepůvodní, invazní rostlinu, která snadno zaplevelí přilehlé lokality. Najdeme ji spíše na loukách a prosvětlených okrajích cest, ale i v lese,“ vysvětluje Marcela Nosková, studentka České zemědělské univerzity v Praze.

Rostlina svými kořeny váže v zemině dusík, takže připravuje také půdu kopřivám, lebedám a šťovíku. Všemu, co na horských loukách nemůžeme potřebovat.

Čtěte také

„Právě díky symbióze s hlízkovými bakteriemi Lupina mění půdní poměry a může tak ovlivňovat celé ekosystémy a rostlinná společenstva. Kvůli ní mizí původní druhy a dostávají se sem jiné, které právě preferují stanoviště s vyšším obsahem dusíku,“ říká Marcela Nosková.

Ta má téma Lupina jako svoji studentskou vysokoškolskou absolventskou diplomovou práci. „V mé práci se bude jednat už o konkrétní metody likvidace invazní Lupiny v naší přírodě. Boj s invazními rostlinami, to je běh na delší trať, takže se s nimi tady jistě několik let ještě potýkat budeme.“

Jak tedy likvidovat Lupinu?

Jde opravdu o plošné rozšíření této nebezpečné rostliny a jsme přitom v národním přírodním parku. „Chemii se zatím vyhýbáme, Lupinu většinou kosíme v době květenství, ještě před vytvořením semen. Protože sečí v době zralých semen bychom jí naopak mohli pomoci k dalšímu rozšiřování.“

Čtěte také

Jde o vysokou, vzpřímenou bylinu s hrozny, většinou fialových květů. Vypadá nádherně i v tomto velkém porostu. Takže společně doporučujeme, tuhle kytku si natrhejte. I v Krkonošském národním parku.

„Určitě. Návštěvníkům Krkonošského národního parku bych vzkázala, v případě, že nebudou zacházet příliš hluboko do louky, krkonošské flóře tím pomůžeme a doma nám Lupina ozdobí stůl,“ dodává Marcela Nosková, studentka České zemědělské univerzity v Praze.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související