Správa Krkonošského národního parku vyzývá k boji proti invazivnímu druhu, lupině mnoholisté

22. červen 2022 12:07

V Krkonoších se šíří lupina mnoholistá. Tato rostlina, známá také jako vlčí bob, právě kvete a rozšiřuje se. Jedná se ale o invazivní rostlinný druh a pro luční druhy rostlin představuje velké nebezpečí. Proto Správa Krkonošského národního parku vyzývá k její likvidaci. Co mohou hospodáři a lidé udělat? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Lupina kvete už zhruba asi měsíc a právě teď začínají její semena pomalu dozrávat. Tato rostlina má bohatá květenství plodící velké množství semen s vysokou klíčivostí. A v tom je právě ten problém. Dospělé rostliny jsou mohutné a vytváří rozsáhlé porosty.

V symbióze s hlízovými bakteriemi potom dokáží obohacovat půdu o dusík, čímž mění živinové poměry v půdě, které prospívají například kopřivě nebo šťovíku.

Lupina se jako invazivní rostlinný druh snadno šíří a hodně jí přibývá. A nemá v našich nejvyšších horách přirozené nepřátele. Protože se vyskytuje i na krkonošských loukách, tak stále víc vytlačuje původní horské vzácné luční druhy. Těch proto naopak ubývá.

Kdo a jak může pomoci s likvidací lupiny?

Čtěte také

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku pochopitelně tuto rostlinu sekají, ale je opravdu natolik rozšířená a šíří se dál, že není v jejich silách posekat ji na všech lokalitách. Pomoci tedy mohou jak vlastníci luk, tak i hospodáři. Je ale zapotřebí se do likvidace pustit dokud rostlina kvete.

Pomoci ovšem mohou i turisté. Lupina je totiž na první pohled krásná rostlina a tak správa národního parku apeluje na návštěvníky, ať si klidně natrhají velké a bohaté kytice a odnesou si je domů.

Pozor ale na odkvetlou lupinu. Protože v tom případě ji lidé utrhnout s již zrajícími semeny, které mohou při transportu vypadnout a to by naopak zdejší horské flóře ublížilo.

Čtěte také

Ohrožují horské luční druhy ještě nějaké další invazivní rostliny?

Určitě, najdeme jich tady na horách několik. Jde například o šťovík alpský nebo křídlatku či netýkavku. Známý je také bolševník. Šířením invazivních rostlin jsou postiženy zejména horské louky a pastviny. A také místa, která leží v ústraní. Tedy kde nikdo nežije a mnoho osob tudy neprojde.

Likvidace invazivních druhů rostlin je dlouhodobým procesem a je důležité především včasné sekání. Jedině tak se dá zabránit jejich šiření.

Spustit audio

Související