Hospodáři, kteří se starají o louky v Krkonošském národním parku, mohou získat finanční podporu

30. duben 2022 07:58

Správa Krkonošského národního parku opět podpoří desítky hospodářů v našich nejvyšších horách. Díky jejich péči se podle ochránců přírody daří louky udržovat. Kdo má šanci příspěvek získat? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Samotná podpora je dostupná pro žadatele, kteří mají na území národního parku pozemek lučního porostu o výměře 3 tisíce a ž 50 tisíc metrů čtverečních. Uzávěrka pro podání žádostí je 31. května letošního roku.

Zdrojem příspěvků je program Ministerstva životního prostředí s názvem Péče o krajinu. Důležité ale je, že ho nelze následně kombinovat s dotacemi některých programů Ministerstva zemědělství.

Správa Krkonošského národního parku každoročně takto rozdělí každoročně statisíce korun mezi nižší desítky hospodářů v Krkonoších.

Proč je práce těchto hospodářů v Krkonoších důležitá?

Čtěte také

Jednoduše řečeno, pokud by se o louky nestarali, neopečovávali je, tak by je mohli ovládnout různé druhy plevelných rostlin. A tak by mohly zaniknout různé vzácné druhy krkonošské květeny.

Péče o tyto louky je podle ochránců přírody hodně náročná, často se totiž jedná o vysoko položené lokality nebo strmé stráně a svahy. A hlavně hospodáři na jejich péči mají podstatně kratší dobu než lidé dole v údolí.

Důležité je také to, že se o tyto lokality starají ekologicky a také správným způsobem.

Jeden ze způsobů péče o luční louky má letos finanční podporu naposledy. Který a proč?

Čtěte také

Je to tak. Podle ochránců přírody je stále víc nežádoucí takzvané mulčování s následným vyhrabáváním staré trávy. A to zejména kvůli tomu, že potom dochází k velkému úhynu bezobratlých živočichů. Ti totiž kvůli tomu mohou přijít často o život.

Někteří žadatelé o příspěvek ovšem tímto způsobem hospodaří. Ale od příštího roku tedy už nebudou mít šanci tuto dotaci získat. Tento způsob péče o louky se musí podle ochránců přírody změnit, aby úhyny bezobratlých byly možná co nejmenší.

A hospodáři, kteří budou chtít podporu od Správy Krkonošského národního parku, respektive od státu prostřednictvím Ministerstva životního prostředí, tak prostě budou muset způsob svého hospodaření změnit.

Spustit audio

Související