Jedenáct úžasných chameleonů pardálích s vypouklýma očima se vylíhlo ve dvorském safari parku

2. říjen 2020 10:35

Zajímavostí těchto ještěrů jsou například oči. Chameleoni pohybují každým okem nezávisle na sobě a ve velmi širokém úhlu. Na další přednosti tohoto ještěra se ve dvorském safari parku Martina Smrčka zeptala reportérka Dana Voňková.

Dospělý samec tohoto pestře zbarveného ještěra může dorůst délky až 52 centimetrů. Samice je výrazně menší, dosahuje délky asi 35 centimetrů. Zbarvení je velice variabilní, v různých odstínech zelené, cihlově červené nebo tyrkysově modré.

Čtěte také

Chameleon pardálí je endemit Madagaskaru a dalších ostrůvků. Nevadí mu ani člověkem narušené biotopy, obývá světlé lesy a křovinaté porosty a houštiny, žije i na plantážích cukrové třtiny.

Je to samotářské zvíře, vůči jiným příslušníkům svého druhu je agresivní. Aktivní je celý den. Loví hmyz i jiné živočichy, které lapá vystřelováním lepkavého jazyka. Ten může být i 30 centimetrů dlouhý.

Na začátku období rozmnožování spolu samci bojují o teritoria. Samec samici namlouvá zesvětlením těla a kývavě se k ní přibližuje.

Mladí chameleoni pardálí v Safari Parku Dvůr Králové

Období rozmnožování trvá asi tři dny a během té doby se partneři spojují několikrát. Po skončení tohoto období začne být samice vůči samci opět agresivní. Mladí chameleoni se o sebe od vylíhnutí starají samostatně.

Čtěte také

Chameleon pardálí je v zajetí dobře zvládnutelný. V teráriu potřebuje dostatek vzrostlých rostlin,větví, lián a možnosti úkrytu. Terárium musí být dobře větrané, zároveň je však nezbytné udržet v něm vyšší vzdušnou vlhkost.

Tento druh potřebuje velmi dobře osvětlená terária, ideální je skleník nebo zimní zahrada a speciální lampa.

Vhodná teplota v teráriu je 25 až 28°C přes den, lokálně až 40°C, s nočním poklesem na pokojovou teplotu. Vzdušnou vlhkost je potřeba udržovat častým rosením.

V zajetí se chameleoni krmí různými vývojovými stadii hmyzu, například cvrčky, sarančaty, šváby nebo larvami potemníků. Jistou roli hraje i rostlinná potrava - rádi okusují listy a pojídají květy. Potravu je nutné obohatit o vitamíny a minerály.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související