Chameleon Jacksonův vypadá trochu jako čert. Proto se mu také říká chameleon třírohý

2. únor 2019 10:01

Dnes vás v Safari Parku Dvůr Králové pozveme do pavilonu Vodní světy. Ten sice prochází rekonstrukcí, ale i tak v něm můžete obdivovat řadu zajímavých živočichů. V jednom z mnoha terárií třeba pět chameleonů.

Pospíchej pomalu a najdeš něco k snědku, říká chameleon. Barvy jsou pro něj dorozumívací jazyk

Chameleon pardálí - samec

V Zábrodí na Náchodsku stojí u silnice pěkný domek, ve kterém kromě čtyřčlenné rodiny a dvou psů, žije ještě spousta dalších zvířat. Kdyby se to sečetlo, budou jich stovky. Na návštěvě v této malé, exotické ZOO u paní Lenky Sýkorové byla s mikrofonem redaktorka Romana Pacáková. A ze všech zvířat ji nejvíc zaujal chameleon.

Jedná se o chameleony Jacksonovi, pro jejichž samečky jsou typické tři růžky na hlavě. Vypadají jako malí čerti a někdy se jim říká chameleoni třírozí. V královédvorském safari parku o ně pečuje Martin Smrček a kromě mnoha jiných úkolů, má na starosti i jejich sprchování. Přesvědčila se o tom reportérka Dana Voňková.

Chameleon Jacksonův, kterého jsme vám dnes představili, je ve volné přírodě rozšířen v Keni a Tanzanii, teprve později byl zavlečen na Havaj a do Kalifornie. Vyskytuje se ve výškách nad 2 tisíce metrů a někdy se mu také říká chameleon třírohý.

Patří mezi menší druhy - délka těla je maximálně 35 cm. Má nápadný hřbetní hřeben. Sameček se pozná podle toho, že má na čenichu tři výrůstky podobné rohům. Samičky mají výrůstky malé, nebo je zcela postrádají.

Chameleon Jacksonův vypadá trochu jako čert

Podle příslušnosti k určitému poddruhu kolísá zbarvení těla od žluté až po tmavě zelenou. Na těle mívají chameleoni patrnou i černou nebo žlutou kresbu. Samičky mohou dvakrát do roka rodit živá mláďata.

Chameleoni se živí různými druhy hmyzu a plži

Pokud chcete chameleona chovat v domácím prostředí, měli byste mu zajistit terárium s minimálními rozměry 80 x 60 x 120 centimetrů s možností regulovat denní a noční teplotu. K zařízení interiéru patří také různé větve, které zvířatům umožní lezení. Ocení i expozici s hustě osázenými rostlinami, která jim poskytuje úkryt a pocit bezpečí.

Zdroj tekoucí vody lze nahradit rosením. Aby chameleon dobře prosperoval, musí mít terárium také dobré větrání. Co ale chameleonům ani trochu nesvědčí, je průvan!

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související