Je vepřové maso a kuřecí kosti pro psy nebo kočky škodlivé? Mýty vyvrací odborník na výživu zvířat

22. srpen 2024

Radioporadna zaměřená na psy a kočky, i naši čtyřnozí miláčci totiž trpí při horkých letních dnech. Jaká je tedy správná strava psů v takovém počasí? A co je naopak nevhodné dávat jim do misky? Zdravotní rizika teplého počasí pro psy a kočky a také mýty rozebereme s odborníkem na výživu zvířat Martinem Pučálkou.

Martin Pučálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zaujalo mě v jednom článku, že syrové maso podporuje agresivitu a lov. Maso je všeobecně vybuzující výživa, tak si lidé mohou říct, že by to mohla být pravda.
S tím jsem se nesetkal. Ale nemyslím si, pokud zvíře dostane syrové maso i v granulích nebo v komerčně zpracované stravě, je vždy dostatek bílkovin. Stejně jako v konzervách, tak si neumím představit, na základě jakého mechanismu by tohle fungovalo. Samozřejmě, kdybychom psa nechali lovit, tak bychom ten lov podporovali, ale u masa si to nemyslím.

Kosti by se měly jíst raději syrové. Když se uvaří, tak z nich odpadají úlomky a může to poničit zažívací trakt zvířete.
Martin Pučálka, odborník na výživu zvířat

Co říkáte na to, že pes ani kočky by neměli žrát vepřové a kosti jsou škodlivé? Protože i takové informace se šíří internetem.
Kosti by se měly jíst syrové. Když se uvaří, tak z nich odpadají takové úlomky a může to poničit zažívací trakt zvířete. Ale zase ten pes je tomu uzpůsobený. Tedy pokud bude jíst kosti, tak bych se toho rozhodně nebál.

Čtěte také

A co se týče syrového masa obecně, tak je tady způsob krmení, kterému se říká BARF (z anglického bones and raw food). To znamená, že se pes krmí masem a syrovými věcmi, do čehož spadají potom i kosti, skelety s kuře z kuřete a podobně.

Je to nějaký relativní způsob toho, jak psa krmit, ale má to své výhody i rizika. Riziko je třeba v tom, že pokud to maso nepřemrazíte, tak v sobě může obsahovat patologické organismy, různé parazity a podobně. Což může ohrožovat nejen toho psa, ale třeba i domácnost.

Na druhou stranu samozřejmě zase je to pro psa relativně přirozené. Víte, co do té jeho misky přesně dáváte. Takže výhoda může být třeba v tom, že to tomu psovi i více chutná.

Alergie je nadměrná reakce organismu na něco ve stravě. Intolerance je snížená nebo chybějící schopnost strávit určitý druh potravy.
Martin Pučálka, odborník na výživu zvířat

Co drbání a svědění u zvířat? Může to souviset s alergií?
Ano, svědění kůže a nadměrné drbání ve většině případů souvisí s potravní alergií. To znamená, že skutečně v tom krmivu je něco, co tomu psovi nebo kočce způsobuje alergickou reakci. Nejběžnější alergeny u psů a koček jsou třeba obiloviny, lepek nebo kuřecí či hovězí maso.

Čtěte také

Prakticky cokoliv může být alergenem. Nicméně v praxi se řeší dva případy - alergie a intolerance. Alergie je nadměrná reakce organismu a imunitního systému na něco, co přijímá ve stravě. A intolerancí je zase snížená nebo chybějící schopnost strávit určitý druh potravy nebo její část. Jde o nedostatek nebo úplnou absenci trávicích enzymů.

Ale prakticky je jedno, jestli se jedná o intoleranci nebo alergii. Vždy musíte vyjmout ze stravy to, co ten problém způsobuje. Když máte granule, tak se to dělá dost složitě. V podstatě vyčleníme ze stravy ty nejběžnější alergeny, jako je pšenice, kuřecí maso, obiloviny obecně. A začneme třeba z jehněčím masem. To většinou funguje a jde se dál.

Martin Pučálka a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Martinem Pučálkou ohledně zdravého stravování psů a koček si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související