Je nejvyšší čas sehnat si letní brigádu. Zájemci se můžou přihlásit například jako sběrači ovoce

10. květen 2021 08:52

Na jaře každoročně začíná poptávka po sezónních pracích. Například zemědělská družstva hledají letní brigádníky na sběr jahod, třešní nebo i jablek. Podle některých agrárníků bude totiž letošní úroda o něco vyšší než minulý rok.

Čtěte také

„Jako každý rok se na jaře rozjíždějí sezónní práce," říká ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Kvůli pandemii koronaviru je zájem o práci v sektoru služeb nižší oproti minulému roku.
„V letošním roce tam nefigurují oblasti trhu práce zasažené protiepidemickými opatřeními. Nicméně pořád zůstává zemědělství nebo stavebnictví."

Podle něj ale lidé zapsaní na hradeckém úřadu práce nemají zájem o práci v zemědělství, přestože právě tam jsou volné pozice.

Sběr jahod v Holešově

„Teď je nejvyšší čas k tomu, aby si ovocnářské podniky zabezpečily pracovníky. Ovocnáři poptávají kohokoliv, kdo je ochoten pracovat v sadech venku na sklizňových pracích v přírodě, ovšem také někdy ne za úplně ideálního počasí. Také v prodloužených směnách a o víkendech, protože ovoce se musí sklízet tak, jak dozrává," říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Čtěte také

Brigádníci si můžou vydělat například sběrem jahod, třešní nebo i jablek.
„U sklizně peckovin, tedy třešní či meruněk, nebo také jahod, často bývá práce úkolová. To znamená, že ti šikovní si mohou velmi dobře vydělat. Je to prostě podle toho, kolik za den natrhají ovoce. Záleží ale na konkrétním druhu a odrůdě, jaká tam je násada. Ale dá se říct, že není problém si vydělat 1 000 až 1 200 korun za den."

Každoročně se letních sezónních prací účastní zhruba 3 až 5 tisíc brigádníků po celé České republice.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související