Jano, bojuj! Archeologický objev roku? Úspěch odchovu agam hardún. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Rozhlasová moderátorka Jana Házová patří k těm lidem, kteří kam vejdou, tam vnáší radost, úsměv a lásku. I proto před rokem tolik šokovala zpráva, že je v ohrožení života. Během natáčení jedné z reportáží se jí udělalo špatně a ještě týž den lékaři na neurochirurgické klinice v Hradci Králové bojovali o její život.

Jana Házová, andělská duše vždy s úsměvem na rtech, která by se pro jiné rozdala. A její oddaný manžel Vašek Plecháček, oba rozhlasáci, s kolegy v Českém rozhlase Hradec Králové prožívají radosti i strasti novinářského života už 20 let.

Čtěte také

Královéhradečtí archeologové zkoumají dva částečně opracované kmeny, které stavbaři objevili v polovině října na staveništi u hradecké fakultní nemocnice. Odborníci pracují s hypotézou, že by mohlo jít o nedokončené monoxyly, tedy čluny dlabané pravěkými lidmi z jednoho kusu kmene. Pokud by se to potvrdilo, tak půjde o nález evropského významu.

O unikátním nálezu si povídáme s archeology Radomírem Tichým a Radkem Bláhou. „Skutečný, celý pravěký člun známe ze spousty různých lokalit. Ale tady právě ona rozpracovanost činí náš nález naprosto výjimečným," říká Radomír Tichý, ředitel Archeoparku pravěku ve Všestarech.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové zaznamenal úspěch v odchovu agam hardún. Ze šesti vajec přišlo na svět šest čiperných mláďat jediného evropského druhu agam, který zároveň žije i na severu Afriky. Mláďata zatím obývají terárium v zázemí pavilonu Vodní světy, kde nutná filtrační a vzduchovací zařízení svědčí zvířatům, ale méně už rozhlasové technice.

Přesto si redaktorka Dana Voňková mohla v doprovodu Martina Smrčka vyzkoušet podmínky, v jakých agamy na poušti žijí. Agama hardún žije v jihovýchodní Evropě, jihozápadní Asii a v severní Africe. Jedná se o jediný evropský druh agamy. Ve volné přírodě můžeme tento druh pozorovat třeba na dovolené v Řecku, na Kypru nebo v Egyptě. Samci jsou teritoriální. Často obsazují vyvýšená a prosluněná místa, ze kterých pozorují okolí. Charakteristicky u toho pokyvují hlavou.

autor: baj
Spustit audio

Související