70. narozeniny slaví hradecká galerie unikátní výstavou Hledá se mistrovské dílo! Najde ho veřejnost

30. listopad 2023

Vyrazíme za uměním, protože Galerie moderního umění v Hradci Králové slaví 70 let a zve všechny, aby to přišli oslavit. Návštěvníkům a svým příznivcům nabídne dnes komentované prohlídky a vstup zdarma do všech stálých expozic a výstav. Ředitel galerie František Zachoval nám o tom řekne mnohem víc.

Jak bude vypadat den oslav u vás v Galerii moderního umění?
Je to moc věcí najednou, ale budeme je postupně nabízet. Dnes je vstup zdarma mezi 12:00 až 20:00 hodinou. A to platí pro každý čtvrtek, takže návštěvníci si mohou prohlédnout čtyři patra umění. A dnes také proběhnou pro širokou veřejnost komentované prohlídky. Ve 14:00 to bude o stálých expozicích, v 16:00 se zaměříme na budovu a v 18:00 hodin budeme představovat hlavní výstavu k našemu výročí, která nese název Hledá se mistrovské dílo.

František Zachoval ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Galerie moderního umění je velice pozoruhodná stavba. Původně to byl kdysi Záložní úvěrový ústav, budova je postavena podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky. Jaký vy jste z ní měl pocit, když jste v roce 2019 přišel do Hradce Králové galerii šéfovat? Budova je po rekonstrukci svébytné umělecké dílo.
Ano, je to tak, ale samozřejmě ona budova nebyla postavena pro výstavní účely. To znamená, že se musela velice lehce a někdy i násilně upravit proti původnímu účelu. Toho se chopil předešlý ředitel dr. Tomáš Rybička a rekonstrukce se docela dobře zdařila. Pohodlně můžeme v těchto prostorech vystavovat, a já si myslím, že i plocha, kterou nabízíme, a návštěvník ji projde za hodinu nebo za hodinu a půl, je celkem příjemná. Nejsou to žádné obří výstavy, kde vás mohou i zničit.

Rekonstrukce galerie se zdařila, můžeme pohodlně vystavovat. Plocha, kterou nabízíme, návštěvník ji projde za hodinu a půl, je příjemná.
František Zachoval, ředitel Galerie moderního umění Hradec Králové

Vy jste také působil nějakou dobu ve světě.
Působil jsem v Berlíně a také v Bukurešti. Takže mám zažitý pohled na Českou republiku jak ze Západu, tak i z Východu, což je podle mne velice prospěšné.

Čtěte také

Můžete porovnávat. Jaká tedy je naše galerie v Hradci Králové?
Velice nadprůměrná. Výstavními prostory, plochami, tou pohodlností expozic, jak díla vystavovat. Máme různé prostory, v prvním patře jsou velice dekorované stěny, kde se více zabýváme klasickou modernou a sochou. Ve foyer se snažíme představit side specific instalace, teď se tam nachází velká instalace od Tomáše Svobody Silent disco. A dnešní sváteční den zahajujeme výstavu italského umělce Eugenio Percossio s jeho dílem, je to jedna drobná projekce. Jmenuje se Hrací skříňka a v krátkém videu ironizuje předvánoční shon a konzum, takový ten pocit iluze a štěstí, který teď máme a vzniká prvním adventním víkendem.

Takže se máme hodit do klidu, to je výtvarníkův vzkaz?
Je to tak. A také se zamyslet nad smyslem Vánoc. Když se tedy podíváte na ono tříminutové video, tak je to moment vnitřního usebrání se, uklidnění se a zamyšlení nad tím, jaký má smysl celý ten shon a to napětí mezi lidmi, které v prosinci pozorujeme.

Ovšem vy máte také úžasnou výstavu, na které návštěvníci galerie hledají mistrovské dílo. Je to tak?
Doslova. Je to tak. Máme tam volební systém, to znamená, že každý návštěvník dostane do ruky žetony a dle svých, řekněme, estetických preferencí, jej hodí, lidově řečeno, tomu obrazu, který by chtěl vidět v následující stálé expozici. Máme jich vystaveno více jak 200 a ta škála je od konce 18. století až po současnost.

Trh s uměním je pokřiven a nemáte právní nároky, jak se tomu vyhnout. Říkáme otevřeně, nenakupujte umění přes internetové portály.
František Zachoval, ředitel Galerie moderního umění Hradec Králové

A tohle asi musí lidi hodně bavit, ne?
Je to pro ně zábava. A je to velmi důležité ještě z jiného hlediska. Že skutečně strávíte ve výstavních prostorech delší čas než normálně. Protože se nad tím zamýšlíte, ty obrazy na vás začnou působit a najednou nevíte, který vybrat. A tohle je také úžasný moment, určité uklidnění a přemýšlení.

Čtěte také

Co považujete za největší úspěch od doby, co vedete Galerii moderního umění v Hradci Králové? Na co rád vzpomínáte? Co se vám povedlo?
Je několik momentů, kdy vám skutečně naskočí husí kůže a řeknete si, ano, tohle se opravdu povedlo. A pro mne to byla především výstava falz, která nejen, že přinášela nějaké odborné informace, ale budila zájem u i široké veřejnosti, což je velmi důležité. Ze zpětného pohledu to byl skutečně blockbuster, takový trhák.

Jen pro připomenutí. Vy jste dali třeba tři stejné obrazy vedle sebe a jeden z nich byl originál. A návštěvníci se mohli zapojit tím, že zkoušeli hádat, co je originál a co falzum.
Přesně tak. Byl to takový rébus. Ale zábava, sice ne úplně laciná, ale důležitá. Protože spousta lidí si kupuje obrazy do svých domácností, takže ta výstava byla také svým způsobem i edukační.

Galerie moderního umění v Hradci Králové
je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě další dva soubory uměleckých děl - sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu - cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko Kuksu.
PO zavřeno
ÚT-NE 10:00-18:00
ČT 12:00-20:00

Na internetu se kupují falza za velké peníze. A my jen v dobré víře doufáme, že to je originál, že?
Trh s uměním je prostě strašně pokřiven a nemáte nějaké právní nároky, jak se tomuto vyhnout. Takže říkáme celkem otevřeně, nenakupujte umění přes internetové portály, kupujte přímo od umělců nebo od ověřených přeprodejců.

Vy jste si, pane řediteli, také někdy koupil nějaké falzum?
Ne. Pokud si koupím nějaké umělecké dílo, tak od současného umělce či umělkyně a vím, že ho ten daný člověk skutečně namaloval nebo vytvořil. Ale rád bych zmínil, že jsme během covidu vznikla publikační edice, kde se nám už povedlo vydat několik kvalitních knih o umění. Například publikace Věra Jičínská, jejíž velmi úspěšná výstava probíhala letos v létě. Titul se do konce výstavy vyprodal. Už není k dostání.

František Zachoval a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové František Zachoval byl dnes naším hostem. A ještě jednou přejeme všechno nejlepší galerii k jejím krásným sedmdesátým narozeninám.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.