Jana Pechlátová: Do fotek promítám své emoce. Elfové, koně a lukostřelci jsou můj vnitřní svět

30. leden 2020

Fotografka Jana Pechlátová ze Dvora Králové nad Labem nafotila úžasný kalendář. Fotografie 12 známých osobností z řad herců a zpěváků se zvířaty v přírodě. Výtěžek z prodeje kalendáře jde na podporu záchranné stanice pro hendikepovaná zvířata Jaro Jaroměř. A fotografie také putují po celé České republice jako výstava v eko-karavanu. 

Jana Pechlátová je naším hostem. A vzala si s sebou takovou morální podporu, Barboru Teplanovou, která je manažerkou celého projektu.
Ano, pomáhá mi s celým projektem „Pomáhám přírodě", abych na to nebyla sama. Abych se mohla víc soustředit jen na fotografování. Na uměleckou práci.

Barbora Teplanová a Jana Pechlátová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jano i Báro, ty fotografie jsou úžasné. Mají krásný, zajímavě barevný tón a nádech. Řekl bych, že mi připomínají film Pán prstenů. Je to tak?
Je to tak. Protože se snažím přiblížit svůj vnitřní svět a tam elfové, koně a lukostřelci jsou.

Kalendář mých fotografií je poslem informace, že každý z nás může úplně jednoduše pomoci zvířatům a přírodě.
Jana Pechlátová, fotografka

Proč vlastně v projekt „Pomáhám přírodě" vznikl? Vy Jano hodně pomáháte svými fotografiemi. Už jste pomáhala i útulkům pro psy.
Pomáhala. Vzniklo to tak, že mám už doma plnou kapacitu. Mám smečku psů, koní a víc se mi jich tam už nevejde. Tak jsem si řekla, že chci pomoct nějak jinak. A začala jsem fotit pro útulky kalendáře. Jenže se vyberou peníze, ale nijak víc to útulkům nepomůže, nehasí to žádný problém. Zatímco když jsem se spojila s Jaro Jaroměř, tak tam je to také o osvětě. Kalendář je takovým poslem informací, protože jeho součástí je knížečka, taková ilustrovaná brožurka, která by měla informovat jak každý z nás úplně jednoduše může pomoci zvířatům a přírodě. Aby bylo co nejméně pacientů v záchranných stanicích.

Do fotografií promítám své emoce a vnitřní svět

Na fotografiích jsou známé osobnosti. Koho jste fotila? Vzpomenete si?
Je tam Marta Jandová, David Kraus, Kaira Hrachovcová. Také Iva Pazderková tam je. Milan Peroutka. Lucie Vondráčková.

Jak se tvoří se zvířaty? Kaira Hrachovcová má krásnou fotografii s labutí. Musela vznikat spousta vtipných situací, ne?
Byla jsem nervózní. Jelikož jsme se snažili vybrat zvířata, která jsou hojně zastoupena v záchranných stanicích a skrze ně to prodat, tak se labuť úplně nabízela. Jenže jak fotit s labutí. Pamatuji si, jak mne jako malou labuť honila. A ještě k tomu ty celebrity. Právě Kairu štípnul výr do tváře, když jsme fotili první kalendář. Byla moc statečná. Takže labuť připadla na ni, protože jsem věděla, že je statečná, ale ta labuť byla neskutečná. My máme focení vždy připraveno tak, že vyberu dopředu místo, ukáži pózu, vše se připraví. Kaira si tam sedla, já si vyznačila, odkaď budu fotit, jaký záběr a labuť donesl ošetřovatel, na kterého je zvyklá. Kaiře ukázal, jak ji má držet, dala se ji do náruče a ta labuť tam prostě zůstala. Byla úplně v klidu a Kaira také, všechno proběhlo hladce.

Snažili jsme se dostat do videa emoci, propojení zvířete, místa i tématu. Zkrátka co každá osobnost vlastně sděluje.
Barbora Teplanová, manažerkou projektu Pomáhám přírodě

Barboro, vy jste tam měla všechno na starosti. Vy jste i natáčeli, ne? Nějaké medailonky osobností. Jak to probíhá?
Přesně tak. Původně jsme byli s kolegou Martinem Kociánem přizváni, abychom tvořili materiál ze zákulisí, že budeme natáčet, jak Jana fotí. Když jsme viděli, co Jana vytvořila za kompozici v kombinaci se zvířetem, prostředím a oblečením těch osobností, tak jsme zjistili, že bychom se hodně opakovali. A zvolili jsme jiný přístup. Snažili jsme se dostat do toho videa emoci, propojení zvířete, místa i tématu, co ta osobnost vlastně sděluje. A Janě jsme se snažili vytvořit něco, čím může toto konkrétní téma prezentovat veřejnosti na sociálních sítích.

Jano, váš styl tvorby je hodně osobitý a svébytný. Jak jste se dostala k fotografování?
Prošla jsem si takovou tou klasikou, svatební fotograf, fotograf miminek a vánoční fotografie. Po čase mi to přestalo stačit a chtěla jsem být taky upřímnější sama k sobě. Jelikož sama střílím z luku a jezdím na koni a vlastně tím žiji, tak jsem to zkusila promítnout do fotografií. Ale ono to může hrozně rychle sklouznou ke kýči, je tam tenká hranice mezi kýčem a reálnou fotografií. Musím nahranou scénou zachytit realitu jiného světa, což je v tu chvíli těžké. Ale naštěstí mi digitální fotoaparát dovolí toho nastřílet víc, takže se prostě trefím.

Barboro, co vy říkáte na Janiny fotografie. Líbí se vám? Taky jste z nich paf?
Rozhodně. My jsme domluveny, že by možná Jana uvolnila některou k nám do obýváku. Protože to jsou vlastně obrazy, dá se říct. Dýchá z nich emoce.

Co plánujete do budoucna? Chcete se Jano posouvat dál, máte nějaké další projekty v hlavě?
Už třetím rokem připravuji knížku „Země Altairu". Protože já nejsem jen fanoušek fotografie. Je mi vlastně jedno, jak budu promítat ten svůj svět, jestli fotografií nebo psaním či malováním. Tak jsem se rozhodla, že to spojím a vytvářím knížku, která je složená z fotografií a k tomu je vždy příběh. Celý děj knihy bude vyprávěný prostřednictvím přibližně 40 postav a jejich osobních příběhů. Někde se ty postavy spojí a pak se ukáže, že pravda může být i z druhé strany a podobný věci.

Pomáhám přírodě
Fotografický projekt podpořený známými osobnostmi zaměřený na šíření environmentální osvěty. Naučme se žít v souladu s přírodou, naučme se ji respektovat a vážit si jí.

Kdy bude kniha hotová?
Doufám, slíbila jsem si, že bych ji chtěla letos na Vánoce vydat. A opravdu jsem na tom začala poctivě pracovat.

Barboro, co projekt „Pomáhat přírodě"? Bude ještě nějak pokračovat?
Bude pokračovat. Vzhledem k tomu, že jsme vytvořili poměrně hodně materiálu, tak z něj budeme čerpat ještě letos ve spolupráci s více lidmi. Protože loni nás na to bylo opravdu hodně málo a myslím, že to bylo pro nás hodně velké sousto. Ale hodně jsme se z toho naučili. Tedy letos budou stejná témata a budeme je rozvíjet a dostávat do dalších rovin. Použijeme stejný materiál. Takže se těšte na další témata.

Jakub Schmidt, Jana Pechlátová a Barbora Teplanová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našimi hosty dnes byly fotografka Jana Pechlátová a projektová manažerka Barbora Teplanová. Moc děkujeme a přejeme projektu „Pomáhám přírodě", ať opravdu pomůže.
Děkujeme za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související