Jak se stěhují kaloni? Bratranci netopýrů dostávají na cestu hodně dužnaté ovoce s dostatkem šťávy

4. březen 2023 07:28

Zkraje roku opustilo dvorský safari park několik zvířat. Stalo se tak na základě výměnných programů mezi zoologickými zahradami a příprava na „stěhování" patří k běžné praxi ošetřovatelů. My laici si lehce si domyslíme, že například k odchytu fenků a psů hyenových je potřeba rychlost a mrštnost, ale víme, jak se do Polska stěhují kaloni? 

Při letu nejsou kaloni žádní lenoši, navíc hodně času prožijí zavěšeni hlavami dolů - tak jak si máme představit třeba schránku na jejich přepravu? To se dozvíte od zooložky Gabriely Linhart, za kterou se do Safari Parku Dvůr Králové vypravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Kaloňi, bratranci netopýrů, dostávají na delší cestu hodně dužnaté ovoce, ve kterém je dostatek šťávy, aby nepotřebovali vodu. Pokud putují na kratší vzdálenost, nakrmí se před cestou.

Stavbou těla se kaloň podobá netopýru. Délka těla dosahuje zhruba 19 cm, rozpětí křídel je až 80 cm. Váha se pohybuje něco mezi 250 a 350 gramy.

Kaloň plavý dostal své druhové jméno od hedvábně nažloutlé barvy svého těla. Křídla jsou černá a chlupy na zádech jsou bledé a žlutohnědé. Samci jsou obvykle jasně oranžoví a samice nažloutlé. Kaloni mají velké tváře, oči a uši. Samci jsou mírně větší než samice. Vyskytují se v jihozápadní části Arabského poloostrova a v Africe na jih od Sahary.

Kaloň plavý je vysoce společenský druh. Žije obvykle ve skupinách čítajících nad 100 000 jedinců a občas jejich početnost může dosáhnout téměř jednoho milionu. Kaloni v noci opouští hřad v menších skupinách a pátrají po jídle. K tomu nevyužívají echolokaci, ale čich a zrak. Na jejich jídelníčku mají ovoce, nektar, listy, květy, výhonky a kůru.

IUCN hodnotí tento druh jako téměř ohrožený

Čtěte také

Protože jsou v některých kulturách konzumováni, mohou se z nich na lidi přenášet virová onemocnění jako například SARS.

Kaloň létá za potravou daleko od své kolonie-je k tomu dobře vybaven křídly s rozpětím až 80 centimetrů. Uvádí se, že umí létat rychlostí okolo 35 až 40 km/h.

Ve volné přírodě je kaloň užitečný tím, že za letu vyměšuje natrávenou a zpracovanou potravu. Díky letům do větších dálek šíří trusem semena ovocných stromů na velkých plochách.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související