Pracovníci Správy CHKO Broumovsko sčítají v těchto dnech netopýry v jejich zimovištích

13. únor 2023 06:50

Na Náchodsku ochranáři právě v těchto dnech sčítají netopýry. Průběžně prochází jejich velká i menší zimoviště a zapisují počty jednotlivých druhů. Cílem je zjistit, jak se populace jednotlivých druhů vyvíjí. Do jedné z bývalých hornických štol v Jestřebích horách je doprovodil reportér Václav Plecháček.

Jsme v lese nedaleko obce Stárkov na Náchodsku. Ochranáři ve spolupráci s členem Báňské záchranné služby se zatím marně snaží dostat do bývalé průzkumné štoly. Železná branka totiž zamrzla.

Čtěte také

Chvilku to trvalo, ale nakonec se dovnitř dostaneme. Teď bude báňský záchranář zkoumat, jestli je to uvnitř bezpečné. „Jestli je tam dýchatelno a nehrozí nějaké nebezpečí třeba pádu horniny,“ vysvětluje Martin Dvořák.

Ostatní zatím čekají venku před štolou. Po ujištění, že je uvnitř štoly bezpečno, začínají ochranáři počítat netopýry. První je doslova zavrtaný v úzké štěrbině.

„My tomu říkáme závrty. A v tomto závrtu, který má průměr do nějakých tří centimetrů, je schovaný netopýr ušatý. Je čelem k nám a spí, říká Jiří Spíšek.

O chvíli později ochranáři nachází dva visící netopýry. „Je to největší druh našich netopýrů, netopýr velký.

Průzkum trval asi půl hodiny, pracovník Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka se podíval i do části, která byla velmi těžko přístupná. „Celkem jsme napočítali tři netopýry velké, tři netopýry ušaté a jednoho vrápence. Oproti dlouhodobému průměru je to výrazně méně, prakticky třeba polovina počtu. Ubyli tu právě netopýři velcí.

Čtěte také

Nejrůznějších štol a dalších míst, včetně například pevnosti Dobrošov, asi nejznámějšího zimoviště netopýrů, už ochranáři prošli celou řadu.

„Na dalších zimovištích nalézáme prakticky podobné počty netopýrů jako v loňském roce. Někde je to o trochu méně, ale může to být zapříčiněno třeba i teplým průběhem zimy. Kdy někteří netopýři nepotřebují zalézat do podzemí a zimu mohou přečkat například v dutinách stromů, doplňuje Petr Kafka.

Sčítání netopýrů na Náchodsku bude ještě pokračovat, není u konce. Ochranáři budou ještě mimo jiné procházet také kilometry chodeb v pevnosti Josefov u Jaroměře.

Spustit audio

Související