V podzemí opočenského zámku sčítali odborníci netopýry. Kolik jich tam našli a jaké různé druhy?

17. únor 2021 09:03

Odborníci sčítali ve sklepích opočenského zámku netopýry. Tito savci tamní podzemí obývají už několik desítek let, zámecké sklepy proto patří k významným lokalitám, kde přezimují celé kolonie. I letošní sčítání potvrdilo výskyt ohrožených druhů.  

To jsou docela příkré schody.
„Já vám posvítím, protože tady není elektřina," říká Milan Junek a vede nás do sklepení.

Čtěte také

„Sestupujeme vlastně do nejhlubšího místa opočenského zámku, do sklepů pod severním křídlem. A zároveň v podstatě sestupujeme na dno původního hradního příkopu."

My bychom se ale možná spíš než pod nohy měli dívat nad hlavu, protože tady se sčítají netopýři.
„V této části ale ještě nejsou. Musíme opravdu ještě postoupit dál. A tam už vidíme světýlka."

Koho jsme tady dole potkali, kdo tu sčítá netopýry?

V podzemí opočenského zámku sčítali odborníci netopýry

„Prošli jsme už větší část zámeckého sklepení, a je tady podobně jako každý rok nejvíce vrápenců malých, potom jsme našli i dva netopýry černé a dva netopýry ušaté," říká Vladimír Lemberk, který provádí sčítání netopýrů spolu se svojí manželkou.

Čtěte také

Stropy jsou tu strašně vysoké. Jak se určuje druh netopýrů tak na dálku?
„Když se podíváte, tak tam jsou vrápenci malí, ti zimují zabalení v létacích blanách. Takže to je taková hruštička visící u stropu. Je to jejich charakteristický způsob ochrany v zimním období, kdy upadají do zimního spánku a jejich tělesná teplota se sníží na teplotu okolí, dech se jim zpomalí na dva nádechy za minutu."

„Stejně tak se jim zpomalí srdeční tep. A možná i díky této adaptaci se dožívají úžasného věku. Netopýr je zhruba velikosti myši. Ale zatímco myš žije několik měsíců, tak netopýři se dožívají i několika desítek let."

A manželka Vladimíra Lemberka ještě doplňuje.
„Většinou si to rozdělíme, jeden kouká nalevo a druhý napravo. A většinou když se jde potom zpátky, tak je ten úhel pohledu zase trochu jiný, takže se vždy potom ještě něco najde."

Čtěte také

„Jak netopýr černý, tak i vrápenec malý patří mezi kriticky ohrožené druhy a jsou chráněni evropskou legislativou."

Jaký je tedy trend? mění se nějak výrazně počty a druhy přezimujících netopýrů?

„V Opočně je to na dobré cestě, protože počty vrápenců mírně rok od roku stoupají. U těch vrápenců malých je to dokonce celorepublikový trend. Ale máme naopak druhy netopýrů, které ubývají. Souvisí to i s tím, že to jsou hmyzožravci a v naší přírodě hmyzu poměrně radikálně ubývá," dodává Vladimír Lemberk.

V opočenských sklepích se našlo celkem 214 netopýrů. Netopýráři zamíří ještě ze zdejšího zámku také do Slatiňan, kde to bude letošní jejich poslední zastávka při sčítání netopýrů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související