Víte, že netopýři mají po celý letošní rok svátek? A s nimi současně také jejich bratranci kaloni

15. říjen 2022 08:18

Rok 2022 byl vyhlášen Rokem netopýrů. I jejich bratranců kaloňů. Rozhodli o tom odborníci, kteří zjistili, že oba tyto druhy patří mezi ohrožená zvířata. Početní stavy netopýrů lidé decimují navzdory tomu, že jim roznášením semen stromů pomáhají při zalesňování pralesů. Netopýři a kaloni přivedli redaktorku Danu Voňkovou také do Safari Parku Dvůr Králové.

Kaloň plavý je plodožravý savec z řádu letounů. Žije v Africe jižně od Sahary,v koloniích, živí se ovocem, výhonky rostlin a kůrou. Váží 250 až 350 gramů.

Čtěte také

Jedná se o jeden z nejhojnějších druhů kaloňů. Stavbou těla je podobný netopýru, hlava připomíná lišku. Jeho srst na zádech má žlutohnědé zbarvení. Protože jsou v některých kulturách konzumováni, mohou se z nich na lidi přenášet virová onemocnění jako například SARS.

Kaloň létá za potravou daleko od své kolonie-je k tomu dobře vybaven křídly s rozpětím až 80 centimetrů. Uvádí se, že umí létat rychlostí okolo 35 ař 40 km/h. Za letu vyměšuje natrávenou a zpracovanou potravu. Tím, že ji kaloň netrousí přímo pod svou kolonii, brání jejímu prozrazení predátorům.

Čtěte také

Díky letům do větších dálek šíří trusem semena ovocných stromů na velkých plochách. Výzkumníci v roce 2019 doložili, že jedna taková kolonie kaloňů může vytráveným osivem nastartovat růst 800 hektarů lesa za jedinou sezónu.

Jiné plodožravé druhy živočichů sice také v Africe semena šíří trusem, ale zdaleka ne na tak velké vzdálenosti jako kaloni. Navíc to nedělají plošně. Významné je i to, že obří kolonie kaloňů v průběhu sezóny Afrikou migrují a mohou se dostat i do regionů, kde je podobných „pomocníků“ málo.

Čtěte také

Další terénní studie například doložily, že na Pobřeží Slonoviny je 96 procent šířených semen přenášeno právě kaloni plavými a že tito letci zajišťují druhovou rozmanitost plodonosných dřevin na celém africkém kontinentu. Ušetří tak statisíce dolarů, které by jinak musely být vynaloženy na zalesnění některých vyklučených ploch pralesů.

Bohužel, počty kaloňů v posledních letech dramaticky klesají. Příkladem je kolonie v ghanské Accře, která se z milionu jedinců, propadla v roce 2022 na 20 000 exemplářů. Důvodem je vybíjení kaloňů pro maso, bushmeat.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související