Akrobatičtí letci s neuvěřitelnými radary, kteří ale někdy chodí i pěšky. Netopýrům patří dnešní noc

3. září 2022 09:30

Netopýři jsou po hlodavcích druhá nejpočetnější skupina savců. U nás žije kolem třiceti druhů, přesto jde o jedny z nejohroženějších živočichů. Na přelomu srpna a září se vracejí do svých zimovišť. A právě v čase jejich „přeletů“ se koná Mezinárodní noc pro netopýry. 

O životě a výzkumu těchto výjimečných zvířat se dnes dozvědí i návštěvníci zámeckého parku ve Vrchlabí.

Čtěte také

Na konci léta je netopýří tah. Netopýři migrují podobně jako ptáci. Ale poslední dobou se už nekroužkují.

„Ukázalo se, že netopýři jsou na kroužkování, na rozdíl od ptáků, velice citliví. Takže dnes je už kroužkují opravdu pouze odborníci, kteří mají nějaký konkrétní výzkum. A je poměrně komplikované povolení ke kroužkování získat,“ říká Karolína Mikslová ze Správy Krkonošského národního parku.

Pro mne bylo velkým překvapením, že se dokonce dají rozeznat netopýří stopy. To znamená, že oni chodí i pěšky? „Například netopýr velký, který loví střevlíky, tak kořist opravdu v poslední etapě lovu dožene na zemi. Ale není úplně běžné pozorovat netopýří stopy.

Čtěte také

Víme, že netopýr je jedním z nejohroženějších živočichů, nejen u nás, ale i ve světě. „Všechny druhy patří do zvláště chráněných, alespoň tady u nás v Krkonoších. Tato veřejností dost opomíjená skupina živočichů se potýká se širokou škálou problémů.

„Ať už jsou to například rekonstrukce domů, kdy dochází ke zničení jejich úkrytů nebo zimovišť. Je nutné tyto rekonstrukce hlídat a dát třeba termínové podmínky na čas, kdy se netopýři v budově nevyskytují. A dají se netopýrům naistalovat i budky.

„I obyčejné mucholapky mohou být pro netopýry problémem. Je to pak pro ně velmi krutá smrt a navíc úplně zbytečná, vysvětluje Karolína Mikslová.

Čtěte také

Noc pro netopýry pořádá Správa KRNAP každým rokem ve vrchlabském zámeckém parku. A nejen že budeme moci netopýry vidět, ale i slyšet. „Využijeme k tomu echolokátor, který ty frekvence převede do pro nás slyšitelné podoby.

„Sraz je v 19:00 hodin před vchodem do zámku. Připraven je bohatý program, jsou tam různé dílničky pro děti a popovídáme si o netopýrech.

Děti už netopýry nevnímají jako zubaté příšerky, protože Batman udělal své. „To je právě i cílem této akce. Ukázat, že netopýři nejsou ošklivé okřídlené myši, jak se o nich někdy hanlivě říká. Ale jsou to velmi zajímaví živočichové, kteří dokáží být i poměrně roztomilí, dodává s úsměvem Karolína Mikslová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související