Fenek je nejmenší liška na světě. Byli jsme při jejich „ušatém stěhování“ ve dvorském safari parku

19. červen 2022 13:15

V Safari parku Dvůr Králové se vypravíme za nejmenší psovitou šelmou s nápadně velkýma ušima - za fenkem. Mladí fenci jsou teď k vidění na psinci v nově upravené expozici. Přestěhovali se tam ze vzdáleného zázemí, které  není návštěvníkům přístupné.

Jak takové „ušaté stěhování“ vypadá, to si v roli pozorovatele vyzkoušela redaktorka Dana Voňková.

O to, abyste se zblízka seznámili s mladými a mrštnými fenky, se ve dvorském safari parku postarali Zdena a Radek Hlávkovi, Gabriela Linhart, Lucie Pavlačíková, Iva Váhalová a Katka Bílková. Šelmičky i ošetřovatelé mají za sebou zajímavý zážitek!

Čtěte také

Fenek, je nejmenší liška na světě, malá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých. Slovo fenek pochází z arabského "fanak", což znamená "liška".

Fenek je menší než kočka domácí, samice váží průměrně 0,8 kg, lišáci jsou o něco větší. Je to štíhlá šelmička s velmi dlouhým huňatým ocasem, který tvoří skoro 60 procent jejich délky, a dlouhýma, ale silnýma nohama. Nápadné jsou velké ušní boltce, které fenkům umožňují velmi dobře slyšet.

Fenek - nejmenší psovitá šelma s nápadně velkýma ušima

Ušní boltce jim také slouží pro ochlazování organismu. Fenci vidí velmi dobře a to i v šeru. Srst je hustá a hedvábně jemná, zlatoplavá, na končetinách, břiše a obličeji bílá. Špička ocasu je černá. Tlapky jsou chráněné hustou srstí před rozpáleným pískem. Oči, hmatové vousy, čenich a prstní polštářky jsou tmavě zbarvené.

Čtěte také

Fenci jsou doma v pouštních oblastech severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova. Zároveň potřebují stanoviště, kde rostou trávy nebo keře a stromy. Aktivní jsou převážně v noci, přes den se schovávají před pouštním žárem v hlubokých norách vyhrabaných pod kameny a kořeny rostlin.

Žijí v rodinných skupinách složených z jednoho nebo několika dospělých párů, rodina se může skládat i z 10 jedinců, jsou to velmi společenská zvířata a odpovídá tomu i množství různých zvuků, které slouží ke komunikaci s ostatními členy skupiny.

Čtěte také

Fenci jsou velmi aktivní, hraví a neuvěřitelně pohybliví .Dospělý fenek dokáže z místa vyskočit 70 cm do výšky a přes jeden metr do délky, což činí téměř čtyřnásobek jeho délky. Cítí-li se ohrožen, zahrabe se tak rychle, že doslova „zmizí v písku“.

Na lov se vydává v noci, jeho citlivý sluch mu umožňuje slyšet kořist z velké dálky. Jeho kořistí se stávají ještěrky, gekoni, scinkové, ptáci a jejich vejce, sarančata, brouci, štíři, pavouci i jiní bezobratlí a také hlodavci a pískomilové. Pojídá kořínky, hlízy a cibule rostlin a také datle. Veškerou potřebu tekutiny kryje z pojídání rostlin a ulovených živočichů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související