V Safari Parku Dvůr Králové teď uvidíte největší počet hrochů v jeho historii, sedmičlenné stádo

4. červen 2022 07:58

Nejmladší v sedmičlenném stádě hrochů ve dvorském safari parku je samička Manon, která se narodila vloni 6. prosince. Letos navíc můžete hroší koupání sledovat z nové vyvýšené lávky. My se za impozantními sudokopytníky vypravíme společně se zoologem Jiřím Hrubým a redaktorkou Danou Voňkovou.

Čtěte také

O tom, že je hroch nebezpečné zvíře, není sporu. Dospělý samec může vážit dvě i tři tuny. A i když se to nezdá, ve vodě je velmi mrštný. Pod hladinou vydrží na jedno nadechnutí i pět minut.

Špatnou zkušenost měli s tímto zvířetem i nejznámější cestovatelé minulosti jako například Livingstoune, Stanley nebo Selous. I dnes hroši útočí na neopatrné turisty nebo na místní rybáře, stejně jako na zvířata, která přicházejí k vodě pít. O hroších se raduje , že jsou to nejen nebezpečná, ale i nevypočitatelná zvířata.

Nejvíce aktivní jsou hroši ráno a večer

Hroši jsou známí také tím, že tráví většinu dne odpočinkem. Prospí až 18 hodin denně.

Čtěte také

Ve vodě a v bahně jsou téměř neviditelní, před útokem nijak nevarují a rovnou se vrhají na cíl.

Nejagresivnější jsou dominantní samci, ale často útočí také samice hlídající mláďata.

Do Safari Parku Dvůr Králové se hroši vrátili v roce 2016. Matkou zatím nejmladšího mláděte, které se narodilo v prosinci 2021, je samice Mona. Otcem je samec Mike, kterého královédvorská zoologická zahrada dovezla na podzim roku 2017 z německého Stuttgartu.

Hroši obojživelní v Jezeře hrochů
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související