Femme Fatale má čtyřčata. Po dlouhé době se v safari parku rozmnožily nejmenší psovité šelmy světa

23. říjen 2021 09:32

V Safari Parku Dvůr Králové objevíte mezi šelmami Femme Fatale, Fantoma a jejich čtyři mláďata. Jedná se o nejmenší pouštní psovitou a také noční šelmu, pro kterou jsou typické velké uši. Představíme vám nejen samičku, která dostala jméno Famme Fatale, ale také jejího partnera Fantoma a jejich čtyři roztomilá mláďata. Za pěkného počasí je můžete pozorovat ve venkovním výběhu i přes den. 

V doprovodu zooložky Gabriely Linhart se o tom přesvědčila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Samice fenka pojmenovaná Femme Fatale porodila mláďata. Pro Safari Park Dvůr Králové je to zcela mimořádná událost - tyto psovité šelmy se v Podkrkonoší naposledy množily v roce 2004. Samice tentokrát navíc rodila doslova vutajení.

Zhruba měsíc trvalo, než se naplnilo velké očekávání ošetřovatelů fenků.

„Samice Femme Fatale se 3. srpna uchýlila do nory, pak na tři týdny zmizela a nikdo ji neviděl. Když začala vylézat, bylo to jen v době, kdy byl všude kolem klid. A už bylo zjevné, že kojí," popisuje radostnou událost zooložka Gabriela Linhart. „Mláďata jsme poprvé viděli na začátku září. Dnes už s jistotou víme, že jsou nejméně čtyři. Teprve nyní se je ale povedlo vyfotografovat."

Samice fenka pojmenovaná Femme Fatale porodila mláďata

Odchov probíhá zcela přirozeným způsobem. Samice Femme Fatale porodila svá první mláďata v noře ve venkovním výběhu. Tam také s mláďaty do současnosti tráví takřka všechen čas.

„Pouze v noci se nyní vydávají do vnitřního boxu s proskleným oknem. Prozrazují je stopy v písku i často zválená vegetace. Je znát, že smečka často pořádně divočí," usmívá se Gabriela Linhart. Rychleji ubývá také nachystaná potrava. Dvorští fenci milují zejména malá kuřátka a myšata. Nejraději si pochutnávají na jejich mozečku. Zbytek nezřídka nechají.

Čtěte také

Současný pár fenků žije ve Dvoře Králové od roku 2019. Samec Fantom přišel tehdy z Říma, Femme Fatale z izraelského Ramat Ganu. Obě zvířata byla velmi mladá. Oba byli od počátku velmi plaší, což jim zůstalo. Je obvyklé, že se oba partneři v přítomnosti lidí ukrývají. Po porodu se však chování samice výrazně proměnilo.

„Ošetřovatelé v současnosti do venkovního výběhu prakticky nemohou chodit. Samice je velmi agresivní. Staví se na zadní nohy podobně jako surikaty, cení zuby a hrozí. Někdy se je snaží napadat i přes pletivo," popisuje bojovnou povahu zooložka.

Samice fenka pojmenovaná Femme Fatale porodila mláďata

Chov fenků není v zoologických zahradách neobvyklý, je ale velmi náročný. Podobně jako ostatní pouštní zvířata jsou fenci náchylní například na plísňová onemocnění. Odchovy zůstávají spíše raritou - za poslední rok se to povedlo jen šesti zoo z celkového počtu 62.

Fenek je nejmenší psovitá šelma vůbec. Délka těla je 30-40 cm,výška 20 cm. Dosahují 1,5 kg hmotnosti. Na první pohled je zřejmé, že jde o obyvatele pouští - jeho obrovské uši jsou dokonalými detektory zvuku, navíc ale slouží i k regulaci tělesné teploty. Na tlapkách roste fenkovi srst i zespoda - když se prochází po rozpáleném písku, chrání mu polštářky na nohou chlupy. Přesto jde o takřka výhradně noční šelmu, která den obvykle tráví spánkem v noře či nějakém vývratu. V safari parku se naposledy rozmnožili v roce 2004.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související