Jak se stěhuje nejrychlejší savec planety? V Safari Parku Dvůr Králové s tím mají zkušenosti

13. říjen 2018 08:55

Všechny zdravé ruce a nohy stěhovaly tento týden v Safari Parku Dvůr Králové kopytníky ze safari do zimovišť. A menší stěhování zažili i gepardi. Někteří měnili jen domácí působiště, jiní cestovali do ciziny. Přesto nebudou návštěvníci v krásné podzimní kulise ochuzeni o pohled na tyto majestátní šelmy. K návštěvě Safari Parku Dvůr Králové vás zvou zooložka Gabriela Linhart a redaktorka Dana Voňková.

V pěší části safari parku budou od víkendu k vidění dvouletí bratři Thomas a Toulous, kteří byli od svého příjezdu v únoru 2018 umístěni v zázemí zahrady. Ve výběhu v návštěvnické části vystřídají samici Darili. Stěhování proběhlo v úterý odpoledne a trvalo pouhou hodinu.

Gepardí rodina se v Safari Parku Dvůr Králové rozrostla o nová čtyřčata

Geparďata v Safari Parku Dvůr Králové

Stále se drží mámy. Tou je samička z prvních gepardích paterčat Spirit Nameri. Její první porod trval 3 hodiny. Tři samičky a jeden sameček se narodili 2. března. Ani Spirit Nameri nevidí ráda, když se mláďata zatoulají dál, než stojí porodní bedna. Své první potomky pečlivě hlídá a nechce je ani sebe vystavovat stresu.

"V chovu gepardů je pro úspěšné rozmnožování potřeba zajistit, aby před spojením samce se samicí byli oba jedinci umístěni v rámci zahrady co nejdál od sebe. Na konci příštího roku plánujeme jednoho z těchto samců spojit s mladou samicí Spirit Nameri, která v současné době obývá chovné centrum gepardů nacházející se právě v zázemí nedaleko od původní ubikace Tomase a Toulouse. Proto jsme se rozhodli samce přestěhovat přímo do areálu safari parku," popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Stěhování gepardů v Safari Parku Dvůr Králové

Bratři pocházejí ze švédské Zoo Boras a ve Dvoře se stanou hlavními chovnými samci. Po převozu do návštěvnické části je ošetřovatelé prozatím umístili do vnitřní expozice. Ve venkovním výběhu je návštěvníci uvidí až o víkendu.

„Oba byli dosud zvyklí obývat prostor ohraničený pletivem, v nynějším místě jsou však skleněné bariéry. Proto musíme obě zvířata na tuto novinku postupně zvykat," vysvětluje zooložka důvod, proč jsou skla lehce zabarvena na bílo krmným vápencem.

Stěhování gepardů v Safari Parku Dvůr Králové

V současné době chová zahrada osm gepardů, z nichž ti nejmladší, letošní čtyřčata, se narodila v březnu samici Spirit. Další samice, třináctiletá Darili, porodila svá poslední mláďata loni na jaře. V souvislosti s jejím vysokým věkem už do chovu nadále zapojována nebude.

Gepard přede jako kočka a tělo má uzpůsobené k mimořádně rychlému běhu. Je nejrychlejším savcem planety - dokáže na krátkou vzdálenost běžet rychlostí 110 až 130 km/h.

Gepardí koťata jsou častou kořistí ostatních šelem nebo paviánů, jejich úmrtnost je vysoká. Kvůli typické obličejové masce domorodci geparda nazývají plačící kočkou, která pláče právě proto, že přišla o mláďata - až 95 procent se jich nedožije 1 roku.

Mezi lovci samotáři je gepard nejúspěšnějším predátorem - až 70 procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem, a to i přesto, že jakmile kořist nedostihne do 20 sekund, lov obvykle vzdává.

Stěhování gepardů v Safari Parku Dvůr Králové

Gepard loví především menší kopytníky jako jsou gazely, některé druhy antilop, mláďata zeber, pakoňů, občas i perličky nebo zajíce. A snaží se sežrat co největší množství kořisti, protože o potravu často přichází - seberou mu ji lvi nebo hyeny. K dříve ulovené kořisti štvaním, se gepard nikdy nevrací.

V zajetí se gepard dožívá okolo 20 let, ve volné přírodě o 8 let méně. Mláďata zůstávají do 1,5 roku věku s matkou.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související