Jak se daří lázeňskému areálu v Lázních Bělohrad? Příští rok chtějí otevřít nový rehabilitační ústav

10. únor 2023 08:20

Řešíte pohybové obtíže a máte od vašeho praktického či odborného lékaře předepsaný pobyt v lázních? Ve východních Čechách si pacienti vybírají z několika lázeňských zařízení. Většinou záleží na tom, kde mají volnou kapacitu. Základním přírodním léčivým zdrojem v Lázních Bělohrad na Jičínsku je sirnoželezitá slatina. Právě kvůli jejím léčivým účinkům přijíždějí do lázní každoročně tisíce pacientů. 

Čtěte také

Po slabším lednu se do bělohradského areálu vrací rušnější lázeňský život. Pro vedení společnosti představuje období po covidu zároveň zvýšené nároky na personál. Řeší především nedostatek sester do třísměnného provozu.

Jsme nyní v jedné z kabinek balneoprovozu a právě do jedné z van napouští slatinu lázeňská Maruška. Kolik takových lázní za den připraví? „Je to různé. Některé dny jich napouštíme osm, ale například zrovna dnes jich bude šestnáct.“

Jakou má slatina teplotu? „Slatinná koupel má u nás teplotu 39 stupňů Celsia.

Do vany se už připravuje paní Majka. V čem jí tato slatina dělá dobře? „Jsem tady s problémy, které se týkají pohybového ústrojí. A musím říct, že slatinu považuji za jednu z nejúčinnějších a naprosto luxusních procedur.

Čtěte také

Paní Majka patří k 15 procentům samoplátců, kteří využívají léčebných výhod zdejších lázní. Většina z 350 lůžek je obsazována pacienty zdravotních pojišťoven.

Podle lékařské ředitelky, doktorky Jitky Ferbrové, se život v lázních pozvolna po covidu vrací do obvyklé naplněnosti okolo 90 procent. „Covid jsme relativně zvládli, byť to bylo samozřejmě neskutečně komplikované ve smyslu neustálých administrativních úkonů.

„Ale to, co nás teď láme, jsou samozřejmě ceny energií. Tam je opravdu ekonomický zásek ohromný a tam se s tím pereme. V určitém období jsme za energie vydávali 3,5 krát víc než byl standard. Teď si myslím, že se ceny zase různě mění, takže je to trošku lepší, ale pořád je to pro nás enormní zátěž.

Čtěte také

Lázeňská společnost spravuje celkem šest objektů pro léčebnu a lékařskou péči. Dalších 150 lůžek má s nabídkou rekondičně rehabilitačních pobytů v samostatném objektu. Na leden příštího roku chystá otevření nového rehabilitačního ústavu.

Sehnat personál pro areál s dalšími 60 lůžky bude podle doktorky Ferbrové tou největší výzvou. „To největší přání je, aby se do zdravotnictví vrátil personál. Velká část těch středních i lékařských specialistů odchází mimo takové to běžné, třísměnné zdravotnictví. A tam je problém.

Doktorka Ferbrová je ovšem prý optimistkou a věří i v rozjezd dalších programů. Za dva covidové roky enormně narostl obézních dětí, a právě na ně chtějí výhledově v rámci fungující dětské léčebny v Lázních Bělohrad na Jičínsku zaměřit svoji pozornost.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související