Běloveské lázně znovu po letech patří Náchodu. Město za ně zaplatilo téměř 40 milionů korun

16. listopad 2021 09:53

Areál běloveských lázní v Náchodě po více než třiceti letech znovu patří městu. Jeho odkup od soukromé společnosti za téměř čtyřicet milionů korun odsouhlasili zastupitelé. Náchod tak teď vlastní dva a půl hektaru velký pozemek a dvě budovy, které na něm zbyly. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Prošlo hlasování o odkupu Běloveských lázní od společnosti Priessnitzovy lázně hladce nebo byli někteří zastupitelé proti?

Čtěte také

Jednomyslně rozhodlo všech 24 přítomných zastupitelů. Vedení radnice komentovalo nákup jako zásadní krok pro město. Podobně mluví i někteří opoziční zastupitelé. Velká část z nich si pamatuje dlouholetou marnou snahu města získat areál do svého majetku. Protože se to nedařilo, tak si město dokonce nechalo v jiné části Náchoda vyhloubit svoje vlastní vrty s minerální vodou.

Teď tedy dostalo možnost odkoupit původní areál. Cena 40 milionů korun je prý odpovídající. A na nákup si město vezme úvěr.

Areál dlouhá léta chátral a svému účelu nesloužil. Už je jasné, co s ním bude dál?

Ještě nedávno nebyl na zbytky běloveských lázní hezký pohled. Změnilo se to až potom, co před dvěma lety areál odkoupila společnost Priessnitzovy lázně.

Čtěte také

Její majitelé následně nechali zdemolovat čtyři nejvíc poškozené budovy. Zbyly dvě a u jedné z nich není jisté, jestli po zhodnocení statikem, ji také nebude nutné nechat zbourat.

Stoprocentně by měla zůstat zachována bývalá kolonáda pod kterou vyvěrají oba prameny minerálky Ida. Tuto budovu chce město nechat opravit.

Ke dvěma zbývajícím budovám patří i pozemky. Je na nich spousta náletových dřevin, ale třeba také čtyři vzácné čínské sekvoje. Stav všech stromů posoudí dendrolog. A za obnovu parku chce Náchod už příští rok zaplatit zhruba 11 milionů korun. Pak se teprve bude pokračovat s opravou budov.

Pokud se městu podaří znovu lázně zprovoznit, bude je i vlastními silami provozovat?

Nebude. Vedení města chce provoz lázní svěřit společnosti, která má s lázeňstvím zkušenosti. Už teď podle starosty Jana Birke z ČSSD jedná s několika zájemci, jejich jména ale zatím zveřejňovat nebude.

Čtěte také

Na léčbu by bylo možné využívat původní vrty Ida 1 a Ida 2. Ty zatím patří státu, ale město je chce odkoupit. Vrty jsou dostatečně vydatné a voda by tak mohla sloužit jak pro napájení mezi lidmi dříve oblíbeného prameníku s minerálkou, ten je uzavřený od roku 2015, tak i pro zmiňovanou léčbu v případně obnovených budovách.

To však znamená poměrně velké investice. Kromě oprav zmíněných dvou budov by na místě už zbouraných objektů mohly vzniknout i nové. Je ale otázkou, kolik peněz bude Náchod schopen do obnovy areálu investovat. A jestli třeba sežene nějaké finance z dotací.

Za rok jsou navíc komunální volby a případné nové vedení města mlže mít na obnovu areálu běloveských lázní jiný názor.

Spustit audio

Související