David Troutnar z Náchoda už 18 let dobrovolně pečuje o bývalé běloveské lázně

3. prosinec 2019

Ty tam jsou časy, kdy to v Lázních Běloves u Náchoda žilo, minerální voda Ida tekla proudem a po malebné kolonádě se procházeli hosté z blízka i daleka. Součástí lázeňského areálu byl také tzv. Jiráskův statek. Dnes je ve stejně žalostném stavu, jako celé lázně a je zázrak, že ještě nespadl. Za tím zázrakem jsou ovšem léta dobrovolnické práce Davida Troutnara. 

Jak řekl David Troutnar redaktorce Romaně Pacákové, chodí tam pracovat ve svém volném čase, protože má běloveské lázně prostě rád.

Čtěte také

David Troutnar se 18 let stará o celý areál bývalých běloveských lázní, budovu bývalé stáčírny minerální vody Ida a od roku 2003 také o Jiráskův statek. Uklízí, opravuje, vyhání vandaly a seče trávu v přilehlém okolí.

V létě také vyřezává náletové dřeviny, dělá dřevo na zimu, aby bylo ve statku čím topit, a občas tam i přespává, aby toto dříve životem pulsující místo nebylo tolik opuštěné. O bývalé lázně pečuje dobrovolně, protože je má prostě rád a raději ve volném čase dělá něco užitečného, než by seděl doma.

Jiráskův statek v Lázních Běloves

Davida Troutnara mrzí, když se dočte nebo doslechne, že se o bývalé běloveské lázně nikdo nestará a že se neudržují. Lázně chátrají už roky a on dělá, co může. Toto místo měl rád už od mládí. Přivedl ho tam dědeček, který se znal s jedním z majitelů lázní Miroslavem Borůvkou.

Do práce se David pustil v únoru roku 2003

Tehdy byly budovy lázní ještě v docela dobrém stavu, především díky tomu, že střechy byly ještě v pořádku. Ale za ta léta na ně také došlo, do budovy Jiráskova statku zatékalo. Davidu Troutnarovi se s pomocí ochotných lidí podařilo střechy letos trochu opravit. Z budov vyklidit metráky odpadu.

Okna, která byla nejdříve vytlučená, pak provizorně zatlučená prkny, jsou opět zasklená. Trávu seče každé dva až tři měsíce, v areálu lázní i v okolí. Je to asi dva a půl hektaru.

Čtěte také

Za ta léta nachytal v opuštěném areálu lázní mnoho vandalů a zlodějů. Vše, co nebylo rozkradeno a mělo ještě nějakou cenu, schoval do bezpečí.

V Jiráskově statku David Troutnar v zimě trochu topí, aby budova zcela nepromrzla. V přízemí, které se mu podařilo vyklidit a vyčistit z nejhoršího, je expozice archívních materiálů, které za dlouhá léta nashromáždil a do Jiráskova statku na sklonku svého života věnoval bývalý kronikář obce Běloves pan Antonín Samek.

Můžete se tam stavit každý víkend a výstavu si prohlédnout. David Troutnar vás rád přivítá, vstupné je dobrovolné.

Běloveské lázně v Náchodě
chátrají už čtvrt století, od počátku 90. let, kdy byly převedeny pod nově založenou akciovou společnost, která však v roce 1996 ukončila svou činnost. Lázně odkoupili dva soukromí vlastníci, kteří ale lázeňský provoz již neobnovili. Poslední plán soukromého majitele na obnovu lázní v podobě dvou stovek nových lůžek a půlmiliardové investice také zůstal jen u slibů. Město Náchod v květnu vypovědělo memorandum uzavřené s vlastníkem lázní a teď se soustředí na svůj vlastní lázeňský projekt - dostavbu Malých lázní.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.