Jak hrozivě zněla keltská bojová trubka a jak mohla vypadat keltská šlechtična? Dozvíte se v Hradci!

21. červenec 2024 07:43

Nová archeologická výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové přibližuje keltskou éru nejen na území východních Čech. Najdete ji v muzejním lapidáriu, kde na vás čekají i interaktivní prvky, ale také jedinečná zoomorfní spona z časné doby laténské z Hlušiček. Můžete ji tu podrobně prozkoumat na videu s 3D modelem.

Zní tu však i hrozivé zvuky, které vydává keltská bojová trubka zvaná karnyx. Kurátorka a autorka výstavy Kateřina Čecháková ukázala redaktorce Vlaďce Wildové který knoflík stisknout, aby karnyx vydal své tóny, z nichž prý nepřátelům běhal mráz po zádech.

Čtěte také

Archeologická interaktivní výstava s názvem Na okraji keltského světa, kterou společně s kolegy připravila autorka a kurátorka Kateřina Čecháková, zůstane v lapidáriu Muzea východních Čech v Hradci Králové přístupná do 27. dubna příštího roku. A dozvíte si také, jak mohla vypadat keltská šlechtična, jejíž kostra byla objevena ve Sběři u Vysokého Veselí.

Výstava přibližuje poslední čtyři staletí před naším letopočtem, tzv. mladší dobu železnou neboli epochu Keltů. Zaměřuje se konkrétně na region východních Čech s lehkým přesahem i do okolních oblastí a představuje různé způsoby využití krajiny tehdejší společností.

Interaktivní prvky přiblížila autorka a kurátorka Kateřina Čecháková: „Při vstupu do výstavy jsme připravili video s 3D modelem jedinečné zoomorfní spony z časné doby laténské, tzv. gryfí spony z Hlušiček. Dalším zpestřením jsou audio citáty antických autorů, kteří se o Keltech zmiňují nebo 3D model keltského obydlí, tzv. polozemnice.

„Další video obsahuje rekonstrukci podoby největšího oppida na našem území - Závisti u Prahy. Připravili jsme i galerii představující zcela unikátní objev z Náchodska, kterým je pravděpodobná keltská svatyně. Pro odlehčení se návštěvníci budou moci v závěru zaposlouchat do tónů karnyxu, keltské bojové trubky,“ usmívá se Kateřina Čecháková.

Čtěte také

Předměty na výstavě jsou většinou zapůjčené - a to z Městského muzea v Novém Bydžově, z Regionálního muzea v Jičíně, z Muzea Českého ráje v Turnově, z Městského muzea v Náchodě, z Mladé Boleslavi, z Pardubic, z Nižboru a ze skanzenu Země Keltů v Nasavrkách.

K výstavě Na okraji keltského světa vznikne také story mapa s tématem Českého ráje v rámci mladší doby železné. Její zveřejnění je naplánované po letních prázdninách.

Součástí výstavy v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží v Hradci Králové, která potrvá do 27. dubna 2025, budou různé doprovodné akce a komentované prohlídky. První se uskuteční 3. srpna 2024 od 15 hodin.

Spustit audio

Související