Jak budou vypadat rozpočty na příští rok ve větších městech kraje? Jak je ovlivní dopady pandemie?

10. prosinec 2020 08:57

Zastupitelé měst a obcí v Královéhradeckém kraji už schválili a nebo brzy budou schvalovat rozpočty na příští rok. Představitelé radnic se ve valné většině shodují v tom, že fungování obcí pandemie koronaviru výrazně ovlivní. Odrazí se to hlavně v investicích. 

Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. Která z větších měst už mají jasno s jakou částkou budou v příštím roce hospodařit?

Čtěte také

Rozpočet na podvečerním jednání zastupitelstva schválili už v Hradci Králové, v Trutnově, v Náchodě a také v Rychnově nad Kněžnou. Co se týká Jičína, tak tam budou o rozpočtu rozhodovat 16. prosince. Jeho výše 461 milionů korun.

A co se týče ostatních peněz pro financování a hospodaření v příštím roce, tak jejich výši určitě ovlivnila aktuální situace kolem pandemie koronaviru. V oblasti příjmů jsou zcela zásadní daňové záležitosti.

Jsou ale i výjimky. A to například Náchod, který má rozpočet historicky rekordní z pohledu investic. Tam plánují investovat 216 milionů korun. V dalších městech je situace většinou odlišná. A někde dokonce budou pravděpodobně chybět peníze i pro příspěvkové organizace a na nejnutnější opravy městských objektů.

Rozpočet na příští rok je již připraven (ilustrační foto)

Říkali jsme, že ubyde dost peněz především do oblasti investic. Kde a od jaké významné investiční akce už museli upustit?

Například v Jičíně by mohlo být dost problematické sehnat finance na opravné práce městských budov, které jsou podle vedení města velmi nutné. Jičín hodlá pokračovat hlavně pouze v už rozjetých investicích, kde mají přislíbenou dotaci.

Čtěte také

Podobně i Trutnov bude dokončovat akce, které už jsou v běhu, tedy například opravu pěší zóny za 44 milionů korun. S dalšími akce ale zatím město počká, až na březnové zastupitelstvo, kdy se podle aktuální finanční situace bude rozhodovat třeba o opravě kina Vesmír.

Zmíněný Náchod plánované akce tedy neodkládá a pustí se například do stavby spolkového domu nebo do opravy silnice v ulici Purkyňova.

Rychnov nad Kněžnou zahájí opravu čistírny odpadních vod. A co se týká Hradce Králové, tak ten jen pro představu měl letos investice ve výši 393 milionů korun, na příští rok by to potom mělo být 225 milionů korun.

Spustit audio

Související