I ve zvířecím světě je proužek znakem elegance. Dvorské mládě zebry bezhřívé má jméno Priscilla

19. červen 2020 20:30

Příroda nám nabízí elegantní proužek v několika variantách. Odborník by ovšem řekl, že rozeznáváme tři základní druhy a šest poddruhů krásně pruhovaných zeber. A každá z nich je jiná. 

V Safari Parku Dvůr Králové se teď za těmi nejvzácnějšími zebrami vypravíme společně s jejich obdivovatelem a znalcem Luďkem Čulíkem a reportérkou Danou Voňkovou.

Zebra bezhřívá

Poddruh zebry stepní z Ugandy se vyznačuje širokými pruhy bez mezipruhů a obývá východní Afriku.

Čtěte také

Mláďata se rodí s normálně vyvinutou hřívou, ale ta jim za 2-3 roky postupně zmizí. Zvláště u dospělých hřebců je tato změna patrná. Nohy má zebra bezhřívá pruhované až ke kopytům. Každé zvíře má jiný vzor pruhování, které se liší podobně jako lidské otisky prstů.

Zebří mládě po porodu stráví nějaký čas s matkou o samotě, aby si zapamatovalo její vzor a dokázalo ji později poznat mezi ostatními zvířaty.

Do královédvorské zoo dovezl zebry poprvé Ing. Josef Vágner v roce 1969. Od té doby se tam jen zeber bezhřívých narodilo 135.

Stádo zeber bezhřívých v Safari Parku Dvůr Králové

Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti 6 - 20 jedinců, které se sdružují i se stády jiných druhů kopytníků, jako jsou například pakoni. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec.

Čtěte také

Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád. Klisna rodí po roce březosti jedno mládě, které dospívá ve stáří 12 měsíců.

Zebry se mohou v lidské péči dožít 20 - 40 let. Mezi jejich nepřátele patří v přírodě lvi, hyeny, levharti a gepardi.

Zebra bezhřívá je poddruhem zebry stepní. Žije na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky, zejména v Keni, Ugandě a Súdánu. Jedná o velmi ohroženou zebru - její počty jsou v přírodě nízké.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související