Hydrologové si pochvalují letošní léto. Srážkově i teplotně bylo takové, jaké by u nás mělo být

1. září 2020

I přes menší úhrn srážek během srpna není hydrologická situace v Královéhradeckém kraji tak kritická, jako byla touto dobou v minulých letech. Podle hydrologů situaci pomohly především červnové srážky. A mírně optimisticky se tváří i na porovnání aktuálního stavu se situací z jarních měsíců letošního roku. 

Čtěte také

Pokud jde o spodní vody, tak situace je výrazně lepší, než byla třeba v dubnu, říká ředitel pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař.
„Tam skutečně byly velké obavy, kam by to až mohlo dospět, ta záležitost sucha. Nicméně to, co onu situaci významně pozměnilo, tak byl průběh počasí během června, kdy jsme zaznamenali trojnásobné srážky oproti dlouhodobému normálu.

Hydrologická situace se v červnu zlepšila natolik, že si spodní vody v mezích možností poradily i se slabším přísunem srážek v dalším průběhu léta.
„Od poloviny července jsme se dostali zase na hladinách podzemních vod do poklesu, nicméně ony poklesy nebyly nijak výrazné a byly velice pozvolné.

Nižší úhrn srážek se podepsal i na aktuálním stavu hladin většiny řek v Královéhradeckém kraji.

Déšť a voda

Pokračuje vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.
„Aktuálně máme ze 120 sledovaných profilů asi 34 profilů v režimu sucho. Čili tam jsou průtoky poměrně nízké. Přehrady máme i přes trošku sušší léto většinou plné, někde okolo devadesáti i více procenty naplněnosti zásobního prostoru.

Čtěte také

Situace ale není tak zlá, jakou jsme už zažili v minulých letech.
„Ve srovnání se suchými léty 2015 a 2018 je to výrazně lepší.

Podle Zdeňka Šiftaře bylo letošní léto průměrné a po většinu času teplotně i srážkově takové, jaké by v našich zeměpisných šířkách mělo být.

Pokud mluvili hydrologové o tom, že v Česku chybí i víc než roční úhrn srážek, zkusil ředitel pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Zdeněk Šiftař odhadnout i to, kolik takových let, by bylo potřeba, aby se spodní vody úplně vzpamatovaly.

„Kdyby počasí zafungovalo a mělo charakter letošního léta, hlavně v červnu a možná i v červenci, kdy ani teploty nebyly nijak výrazně nad normálem, tak si myslím, že takové tři až čtyři roky by nám mohly pomoci, uzavírá Zdeněk Šiftař.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.