Hvězdy na výstavě v Safari Parku Dvůr Králové vyzývají k omezení obchodu s ohroženými druhy

10. červen 2018 10:20

V rámci kampaně OSN s názvem Wild for Life upozorňují na problematiku nelegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat takové světové hvězdy jako fotbalista Neymar nebo modelka Giselle Bündchen. Výstava byla loni představena na pražském letišti, u příležitosti letošního Dne životního prostředí se přesunula do dvorského safari parku.

Každoročně je celosvětově v průměru zabito 30 000 slonů, každý den jsou upytlačeni tři nosorožci. Afričtí luskouni jsou aktuálně považováni za savce nejvíce ohrožené nelegálním obchodem. Vzácné druhy dnes vymírají především pro módní tretky, luxusní delikatesy, sběratelské trofeje, ale i tradiční asijskou medicínu.

Na tento problém se rozhodla odpovědět OSN kampaní Wild for Life, kterou spustila před dvěma lety prostřednictvím svého Programu pro životní prostředí UNEP. Jejím cílem je zapojit jednotlivce, podniky i vlády do procesu osvěty, přijímání závazků a využívání kontaktů, které společně napomůžou omezit ilegální obchod. Kampaň podpořilo mnoho světově uznávaných osobností.

Kampaň OSN s názvem Wild for Life

Výstava Wild for Life, kterou ve Dvoře Králové můžete zhlédnout v prostoru u výběhu šimpanzů, zahrnuje osm velkoformátových fotografií, na kterých se prolínají tváře celebrit s tvářemi zvířat, jejichž druh čelí hrozbě vyhubení. Topmodelka Gisele Bündchen se tak propojila s mořskou želvou, světově uznávaná ochranářka Jane Goodall s orangutanem nebo fotbalista Neymar s tygrem.

Nosorožcům, jejichž ochraně se dvorský safari park dlouhodobě věnuje, propůjčila svou tvář slavná vietnamská zpěvačka Thu Minh. Ta v červnu 2016 spustila část kampaně Wild for Life zaměřenou na nosorožce právě ve Dvoře Králové. Na oslavu Světového dne životního prostředí tehdy představila svou fotografii podporující nosorožce, která je dnes rovněž součástí dvorské výstavy.

Více o kampani Wild for Life najdete na: https://wildfor.life/

autoři: Milan Baják , Andrea Jiroušová
Spustit audio

Související