Hronov zrušil smlouvu o prodeji bytového domu. Bude muset město platit náhradu škody?

22. listopad 2018 09:28

Zastupitelé Hronova zrušili na svém zasedání rok platnou smlouvu o prodeji jednoho z bytových domů. Vyhověli tak výzvě Ministerstva vnitra, které smlouvu považovalo za protiprávní. Mezi zveřejněním záměru obce prodat nemovitost a samotným podpisem smlouvy prý totiž uplynula nepřiměřeně dlouhá doba. Zrušením rok platné smlouvy ale město riskuje, že bude muset soukromé firmě platit za způsobenou škodu.

Město Hronov chátrající bytový dům neúspěšně prodávalo dlouhá léta. Nebyl o něj zájem. Nakonec se minulé vedení radnice dohodlo se společností Sociální bydlení Hronov. Ta měla podle smlouvy dům odkoupit ve chvíli, kdy získá zhruba osmnáctimilionovou dotaci na jeho přestavbu. To teď ale neplatí, zastupitelé smlouvu zrušili.

V Hronově by mohly vzniknout nové sociální byty. Chce je stavět soukromá společnost

V Plachého ulici v Plzni vznikly nové sociální byty

Sociální byty jsou určené například pro děti opouštějící dětské domovy nebo bývalé vězně. V Hronově se je chystá stavět soukromá společnost a to s výraznou podporou peněz z Evropské unie. Podle některých zastupitelů přitom dotace mohlo získat samotné město, navíc je prý současná dohoda se soukromým investorem nevýhodná.

Se zrušením smlouvy nesouhlasila menšina zastupitelů, mezi nimi také bývalá starostka Hana Nedvědová z hnutí Patrioti.
„Myslím si, že je to naprosto špatně. Město mělo jít do toho sporu, aby se opravdu ukázalo, jestli má pravdu ministerstvo vnitra a nebo my."

Podobných případů formálního pochybení je podle exstarostky celá řada. To samé říká i bývalý místostarosta Josef Thér z hnutí STAN. Radnice by prý teď měla revidovat několik svých předchozích rozhodnutí.
„Jako třeba prodej v Riegrově ulici, , který se také táhl pět let a ten znalecký posudek se neobnovoval."

Co teď bude s nemovitostí dál? 

Bytový dům je i přes nesouhlas některých zastupitelů zpět v majetku města. Podle současného starosty Petra Kolety z hnutí ANO zatím není jisté, jestli si ho Hronov nechá, a nebo znovu nabídne k prodeji.
„Já v tuhle chvíli nevím. Zítra bude další den a budeme znovu přemýšlet co dál."

Finance a projekty (ilustrační foto)

Radnice navíc bude muset vyřešit i případnou žalobu na náhradu škody. O tu bude soukromá firma Sociální bydlení Hronov žádat ve chvíli, kdy město nesjedná nápravu.

„Město má učinit nápravu. Pokud ji neučiní, tak zmařilo investici," říká člen statutárního orgánu společnosti Vladimír Valenta.

Co tím konkrétně myslí neupřesnil, stejně tak odmítl vyčíslit způsobenou škodu. Prý může jít o statisíce nebo i miliony korun.

Spustit audio

Související