Zruší Hronov už uzavřenou smlouvu o prodeji bytového domu? Rozhodnou zastupitelé města

21. listopad 2018 08:56

Ministerstvo vnitra vyzvalo město Hronov, aby zrušilo už uzavřenou smlouvu o prodeji jednoho z chátrajících bytových domů. Ten byl dlouhodobě nevyužívaný a město se ho neúspěšně pokoušelo prodat řadu let. Nakonec se minulé vedení radnice dohodlo se společností Sociální bydlení Hronov. Ta má podle smlouvy dům odkoupit ve chvíli, pokud získá dotaci na jeho přestavbu. Podle ministerstva je ale uzavřená dohoda protiprávní.

„Ministerstvo vnitra se na základě obdrženého podnětu zabývalo zákonností postupu města Hronov při prodeji bytového domu, přičemž v tomto postupu jsme shledali pochybení," vysvětluje za Ministerstvo vnitra Klára Pěknicová.

V Hronově by mohly vzniknout nové sociální byty. Chce je stavět soukromá společnost

V Plachého ulici v Plzni vznikly nové sociální byty

Sociální byty jsou určené například pro děti opouštějící dětské domovy nebo bývalé vězně. V Hronově se je chystá stavět soukromá společnost a to s výraznou podporou peněz z Evropské unie. Podle některých zastupitelů přitom dotace mohlo získat samotné město, navíc je prý současná dohoda se soukromým investorem nevýhodná.

A hned dodává jeden z hlavních důvodů. Týká se zákonné povinnosti zveřejnit záměr prodeje nemovitosti.
„Město sice tento záměr zveřejnilo, nicméně k samotnému schválení prodeje zastupitelstvem došlo až po uplynutí více jak pěti let. Dle rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 2012, uplyne-li mezi zveřejněním záměru a projednáním v orgánech obce více než dva roky, jde o dobu obecně nepřijatelnou."

Rada města Hronov si výzvu Ministerstva vnitra nechala posoudit právníky a podle nich by město mělo rok starou smlouvu zrušit. Říká to starosta Hronova Petr Koleta z hnutí ANO.
„Tím pádem by Sociální bydlení Hronov mělo na Ministerstvo pro místní rozvoj nahlásit, že smlouva o smlouvě budoucí je zrušena. Tím pádem by už ani nemohlo žádat o dotaci."

S názorem Ministerstva vnitra nesouhlasí bývalé vedení Hronova

Bývalé vedení města ale s názorem Ministerstva vnitra nesouhlasí. Podle exstarostky Hany Nedvědové, kandidující za hnutí Hronovští patrioti, byl postup radnice v pořádku. To samé si myslí i bývalý místostarosta Josef Thér z hnutí STAN.
„Já si myslím, že my jsme nepostupovali chybně. Ten názor vyslovil jeden úředník na ministerstvu a byl jsem svědkem i telefonátu s ním, kdy ten úředník vůbec nevěděl o situaci, která tady v Hronově je. A od stolu prostě poslal nějaký návrh."

Finance (ilustrační foto)

Pokud by podle Josefa Théra došlo ke zrušení už uzavřené smlouvy, musela by potom radnice revidovat několik svých dalších rozhodnutí.
„Například prodej domu v Riegrově ulici, který se také táhl pět let a ten znalecký posudek se neobnovoval."

O platnosti nebo neplatnosti smlouvy budou zastupitelé hlasovat na dnešním veřejném zasedání. Toho se zúčastní i zástupce firmy Sociální bydlení Hronov. Ten současnou situaci nechtěl komentovat, počká prý na rozhodnutí zastupitelů. Odmítl i odpovědět na otázku, jestli v případě zrušení smlouvy bude požadovat náhradu škody.

Spustit audio

Související