Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí zachránila parta nadšenců před demolicí. Teď mu vrací bývalý lesk

7. únor 2021 08:57

V Českém Meziříčí na Rychnovsku pokračuje obnova historického Hrnčířova mlýna. Stavbě připomínané už v 16. století hrozila demolice, před dvěma lety se jí ale ujala parta nadšenců, která kvůli její záchraně založila spolek. A od té doby mlýn opravují.

Čtěte také

Procházíme se kolem mlýna, je tady docela rušná silnice. Stojíme u památky s Vlastimilem Šimkem, místopředsedou sdružení, které tento objekt zachraňuje.

„Ano, naše Společnost ochránců památek ve východních Čechách je majitelem tohoto mlýna. A od roku 2019 se ho snažíme zachránit před spadnutím, protože je v havarijním stavu."

Po pravdě řečeno už mlýn z čelní strany vypadá skoro jako nový. Má opravenou fasádu a krásně natřená zelená okna.
„Stojíme u jihovýchodní štítové stěny. Tady oprava proběhla minulý rok a podařilo se ji kompletně zpevnit a dozdít. Je vidět nová fasáda a čest nových oken."

Když popojdeme dozadu za mlýn, tak spatříme mlýn v původním stavu, v jakém ji spolek obdržel.
„Tady je vidět stav, který trvá už možná několik desítek let. Je zde i krásná dřevěná pavlač, ale ta je v havarijním stavu. A tam přiléhá k hlavní budově zděný přístavek, kde byla původně turbína a strojovna pro pohon celého mlýna."

Jdeme se podívat na to, co se už povedlo opravit uvnitř. A co ještě na opravy čeká.

Čtěte také

„V objektu byla provedena elektrifikace, byly nataženy nové rozvody. A v tuto chvíli už vlastně čekáme jen na to, až se dovnitř nainstalují nová světla. Pokoušíme se sehnat nějaká historická či repliky."

Uvnitř jsou už vypínače, nepořádek byl vyklizen. Co se bude dít dál?
„Pro tento rok máme naplánovány dvě akce. Některé stavební úpravy v nejstarší části, tam, jak je klenutá klenba. A možná bychom se ještě mohli podívat do bytu mlynáře."

Stoupáme po úzkém točitém schodišti.
„Tou nejzásadnější akcí bude oprava střechy a částečně krovu. Tam máme rozpočet nějakých 750 tisíc korun. Otázkou je, jak to bude vypadat, až se to začne odkrývat a na co všechno jsme zapomněli. To bude vlastně úplně nejzásadnější. Myslím si, že potom už bude dům zajištěn na několik desítek let."

Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí na Rychnovsku - vizualizace

Oprava střechy Hrnčířova mlýna v Českém Meziříčí na Rychnovsku začne, jakmile se spolku podaří získat chybějících přibližně 300 tisíc korun.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související