Starý Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí opravuje parta nadšenců. Čeká je ale spousta namáhavé práce

15. červenec 2020 10:10

Historickou stavbu Hrnčířova mlýna v Českém Meziříčí před nedávnem koupila Společnost ochránců památek ve východních Čechách. Jejich cílem je stavbu obnovit natolik, aby mohla sloužit nejen jako expozice o mlynářském řemeslu, ale i jako místo pro pořádání různých kulturních akcí. 

Dobrovolníky, kteří památku opravují, teď čeká opravdu mnoho práce.

Čtěte také

S předsedou spolku Vlastimilem Šimkem stojíme přímo v mlýnici. Dobrovolníci se zrovna radí o postupu dalších prací.

Co už se všechno stihlo na mlýně udělat?
„Došlo k tomu, že se dům nějakým způsobem vyklidil. Odvezli jsme nejrůznější haraburdí a uklidilo se. Teď jsme ve fázi, kdy se dělá nová elektrifikace objektu. Po několika desítkách let se tu bude opět svítit. Elektrikář nám tady natahá kabely, abychom mohli používat nějakou mechanizaci."

Nahoře se také něco děje?

„Chystáme druhé patro, protože příští týden má nastoupit elektrikář. A zároveň děláme takové drobné věci. Například pomocí průmyslového vysavače vysáváme prach z technologie, aby než dojde k renovaci, se tam zbytečně nedržela vlhkost."

Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí na Rychnovsku - vizualizace

„Stojíme dole v mlýnici. Kdybychom šli nahoru, tak tam se nachází mlecí patro. Tam jsou tři mlecí stolice, plus ještě jedno staré české složení."

Čtěte také

V přízemí je s námi ještě skupina dobrovolných řemeslníků. Jdeme se za nimi podívat.
„Přicházíme do prostoru, kde byl původně obytný pokoj. Vedle byla kuchyně. Ta je na původním místě, ale samozřejmě vypadá trošku jinak. A kdybychom šli ještě dál, tak tam je vlastně nejstarší část objektu. Tam jsou ještě zachované barokní klenby."

Aktuálně se tedy pracuje na elektrickém vedení. Ale práce je na mlýně ještě spoustu.
„Elektřina je ovšem to nejzásadnější, abychom mohli s rekonstrukcí dál pokračovat. To znamená nejprve připojit objekt k elektrické síti. Potom zajistit vodu a během letošního podzimu by se měla začít opravovat jedna štítová zeď, která vykazuje největší trhliny a praskliny. Příští rok bychom chtěli přistoupit k obnově krovu a střechy. Tím dům zajistíme proti nepřízni počasí."

Do tří let by měl být starý Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí na Rychnovsku v takovém stavu, aby zde bylo možné pořádat první společenské akce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související