Větrný mlýn ve skanzenu v Krňovicích už má připevněny čtyři perutě. Každá váží 300 kilogramů

27. duben 2020 07:45

Ve skanzenu v Krňovicích na Královéhradecku stojí nová replika větrného mlýna z poloviny 19. století. Jednou z posledních zásadních dokončovacích prací bylo nasazení tzv. perutí, kterým se lidově říká lopaty nebo také větrná křídla. A nechyběla u toho reportérka Jana Házová. 

Václav Záruba a jeho tři synové právě pracují na perutích k větrnému mlýnu v Podorlickém skanzenu v Krňovicích.
„Dnes by se dalo říct, že to je vrtule jako u novodobých větrných elektráren. Jen se jedná o starou konstrukci, kdy lidé ještě moc nerozuměli aerodynamice. Takže to je děláno jen vyloženě primitivním způsobem. Účinnost je oproti dnešním vrtulím minimální."

Čtěte také

Jsou tu samozřejmě čtyři perutě, z nichž každá je z jednoho kusu dřeva.

„Každý nosný prvek je vlastně jeden strom. Na šprycle se potom proplétají dřívka. Podle toho jak je silný vítr, tak se naplétá plocha. Když je silný vítr dává se méně, když je slabý, tak se naopak přidává."

Tedy na mlýně musel být člověk, který neustále sledoval povětrnostní situaci a musel podle potřeby vybavení měnit. Třeba několikrát za den.
„Přesně tak. Musel si hlídat vítr. A také podle směru odkud vít vál, musel natáčet celý mlýn pomocí berana proti větru. A podle síly větru musel určit, kolik tam nechá, jak se říkalo, naložení."

Kolik taková jedna peruť váží?

„Může vážit takových 300 kilogramů. Máme tady traktor s hydraulickou rukou, takže ten nám to zdvihne a zbytek se udělá ručně. Děláme to poprvé, tak se možná nějaká chybička vloudí. Uvidíme," usmívá se Václav Záruba.

Čtěte také

První peruť už je usazena na místě. Jak to prováděli naši předkové bez pomoci současné moderní techniky?

„My to děláme tři nebo čtyři. Jich tenkrát u toho muselo být dvacet. A měli různé kladky a páky, dokázali si poradit se vším."

Jakmile bude mít větrný mlýn v Podorlickém skanzenu v Krňovicích na Královéhradecku všechny perutě usazeny, bude následovat jeho zkušební provoz. Mechanika uvnitř mlýna se ale nejdříve musí dodělat.

Podorlický skanzen Krňovice
je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související