Hradecké Klicperovo divadlo si i letos připomnělo výročí 17. listopadu, tentokrát v online podobě

18. listopad 2020

Ani letos nezapomnělo Klicperovo divadlo v Hradci Králové na připomínku výročí sametové revoluce. Před divadlem vystavělo přes čtyři stovky svíček do podoby srdce coby vzpomínky na Václava Havla, a s diváky se tentokrát herci potkali prostřednictvím internetu.

Přenos běžel na oficiálním facebookovém profilu divadla a lajky přibývaly jeden za druhým.

Čtěte také

Ti, kteří se na jeho přípravě podíleli, byli před začátkem možná trochu nervózní - drtivou většinu tentokrát divadlo předtočilo.

Jeden z herců, Jan Vápeník, ale věřil, že to i tak diváci ocení.
„Pevně věřím, že se to bude lidem líbit. Dělali jsme to s dobrou vůlí pro naše diváky, pro lidi, které to bude, jak doufáme, zajímat. A když už se nemůžeme setkat osobně, tak je dobré si tento slavný den připomenout aspoň takto na dálku."

Nálada v divadle byla zvláštní - na jednu stranu bylo znát, že všichni mají pocit dobře vykonané práce a že jsou rádi, že se mohou s diváky potkat aspoň prostřednictvím online přenosu, ale na druhou stranu - kontakt s publikem nic nenahradí.

Podle ředitelky divadla Evy Mikulkové je to pro všechny těžké.
„Všem ta práce strašně chybí. A především hercům, protože je to jejich život. Oni to nemají jako zaměstnání, ale je to pro ně součást života. Tak je to moc smutné."

Čtěte také

Sedmnáctý listopad v hradeckém Klicperově divadle byl letos jiný, než sedmnácté listopady v minulých letech.

Rozdíl ve srovnání s loňskem byl obrovský, říkal umělecký šéf divadla Pavel Khek.
„Loni bylo to náměstíčko úplně plné lidí. Bylo tam tolik lidí, že se ani zdaleka nemohli všichni vejít do hlediště Klicperova divadla, kde vlastní program potom pokračoval. Letos je to tu prázdné, jsou tu jen zaměstnanci našeho divadla, kteří tak trochu symbolicky zapalují svíčky v srdci pro Václava Havla. Takže je to jiné. Ale já věřím, že tu krizi my divadelníci spolu s diváky překonáme."

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Zatím ale nezbývá než se spokojit se streamem, ten další nabídne divákům Klicperovo divadlo na Noc divadel už o tomto víkendu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.