Hradec Králové má svůj Poesiomat. Na Tylově nábřeží recituje básničky, ale repertoár má daleko větší

12. duben 2022 08:36

Krajská metropole, salon republiky Hradec Králové, má od začátku tohoto týdne svůj Poesiomat. Pokud si pod tímhle slovem představujete přístroj, který na požádání zarecituje nějakou básničku, tak máte pravdu - ale jen částečně. Repertoár má hradecký Poesiomat, umístěný na Tylově nábřeží, výrazně větší.

Čtěte také

Hradecký Poesiomat má podobu zahnuté trubky s klikou, reproduktorem a jedním tlačítkem na přepínání mezi nahrávkami.

Zatočení klikou dodá dostatek energie na přehrání každého zhruba tříminutového zvuku, říká autor myšlenky a vlastně i samotného Poesiomatu Ondřej Kobza. „Člověk musí zatočit zhruba osmkrát. A my tady schválně nemáme žádný manuál na použití. Chceme, aby ta věc působila jako taková záhadná, tajemná a oduševnělá bytost.“

Poesiomat recituje a hraje také v Hradci Králové

Hradecký Poesiomat se sice designem a provedením neliší od těch, které jsou už na desítkách dalších míst, jiný a osobitý je ale obsahem.

Stejně jako v každém dalším městě se obsah týká daného města a místa. „Někde je těžké ta témata vyhmátnout. Tady to ale nebyl vůbec složité. Slovo Poesiomat odkazuje zejména na poesii, ale tou je pro nás například i když hradečtí Votroci vyhrají nějaký zápas a lidé jásají. Je to určité zvukové gesto, které může člověka dojmout. Nebo někde jinde máme třeba recept na kyselo. Poesií je pro nás spíš konkrétní zajímavá situace.

Čtěte také

V Poesiomatu najdete archivní záznam prvního fotbalového zápasu hradeckých Votroků i připomínku čerstvého úspěchu hokejistů Mountfieldu, zisku Prezidentského poháru.

Pak i poezii nebo hudbu, v tomhle případě v podání písničkáře Michala Horáka z Vysoké nad Labem.

Autoři Poesiomatu si od instalace nové atrakce na Tylovo nábřeží slibují další oživení centra města.

Poesiomat recituje a hraje také v Hradci Králové

„Snem naší organizace není dělat jen Poesiomat, chceme dělat takové vysněné město, aby si tu lidé udělali piknik, aby tady tančili, aby si tu hráli šachy další hry, vysvětluje Ondřej Kobza.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související