VIDEO: Zpívající stromy i schody překvapí poutníky při procházce Hradcem Králové

8. červenec 2018

Cestu do historického centra Hradce Králové po schodišti z Komenského ulice na nádvoří Regiocentra Nový pivovar zpříjemňují zpívající stromy. Tento unikátní projekt vznikl jako svébytné umělecké dílo, ve kterém se střetává příroda, hudba, výtvarné umění a architektura.

Autorkou neobvyklého návrhu zpívajících stromů je mladá hradecká sochařka Jana Matějková. Ta ve svých instalacích využívá plastických a akustických změn konkrétního prostoru s interaktivními prvky.

U vstupů na schodiště jsou umístěna čidla, která zaznamenávají pohyb člověka a aktivují celou světelnou instalaci a hudbu.

Zvukovou plochu, kterou rozezní vaše kroky, vytvořili královéhradečtí hudebníci Martin Brunner a Petr Vyšohlíd. Jako hudební nástroj zvolili pivní lahve a výsledný zvuk ještě dotvořili na počítači.

Unikátní projekt - zpívající stromy i schody v Hradci Králové

Zajímavé místo je dobré navštívit také za tmy. Když vstoupíte na schody, rozzáří se barevná světla, která osvítí stromy a jejich okolí a zároveň se spustí hudba.

Zpívající schodiště, respektive zpívající stromy, se nachází v sousedství bývalého pivovaru. Schodiště bylo otevřeno v roce 2007 při otevření zrekonstruovaného areálu Nového pivovaru – Regioncentra.

Unikátní projekt - zpívající stromy i schody v Hradci Králové
autor: baj

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.