Noční krása Hradce Králové se ukáže po zdolání 233 schodů na Bílou věž

6. leden 2013

Úžasný pohled na krajské město se večer naskytl těm, kteří vystoupali na královéhradeckou Bílou věž. Ta je sice přes den na historickém Velkém náměstí otevřena poměrně běžně, v nočních hodinách ale jen několikrát do roka. Výjimečné prohlídky přilákají stovky lidí.

Přesně 233 schodů musíte zdolat, než se vám Hradec Králové ukáže ve své noční kráse. Výstup na ochozy Bílé věže stojí podle návštěvníků za to.

„No je to nádherné, poznat své město osvětlené, v jiné podobě a prostě si tipnout, kde bydlíte. Je to pěkné, nám se to líbí,“ říká návštěvnice Ivana, která sem chodí pravidelně i se svým vnukem Dominikem.

„Každý Hradečák by měl alespoň jednou do roka nahoru vystoupat. Měl by. Už dýchám nahoru, ale dávám si pořád trénink,“ svěřuje se.

„No, mně to nepřišlo. Zdá se to, uvnitř to není zas až tak namáhavé,“ říká Dominik a Ivana ho doplňuje: „Taková menší tura.“

V noci sice nevidíte Krkonoše a Orlické hory tak jako přes den, o to detailně si ale můžete ze 72 metrů prohlédnout právě krajské město a jeho nadčasovou architekturu Josefa Gočára.

„Právem má salon republiky, snažíme se o to tedy,“ je přesvědčena Ivana.

Přichází až 300 lidí

Na každou noční prohlídku na Bílou věž, která se tyčí na hradeckém Velkém náměstí, přijde 200 až 300 lidí. Spousta z nich se sem podle pokladní Jany Vondrové vrací:

„Je to dominanta a přesto, že by se mohlo zdát, že ten pohled bude pořád stejný, tak není. Jednak máme roční doby - někdo chodí dřív, když se stmívá, někdo chodí, až je úplná tma. Takže si myslím, že si každý vybere.

Cestou nahoru navíc jdete kolem zvonu Augustin, který je třetím největším v Česku. Další šanci zajít si na Bílou věž bude už v sobotu 2. února.

autor: ova
Spustit audio