Hrad Kost v Českém ráji je opět přístupný turistům. Skončila rozsáhlá oprava za víc než 100 milionů

19. srpen 2021

Nerozsáhlejší oprava hradu Kost v Českém ráji skončila. Turisté mají opět možnost památku navštívit a otevřeno je téměř vše. Cílem oprav bylo stabilizovat skalní masiv a zabránit zatékání povrchové vody. Dělníci také doplnili omítky na palácích. Významný byl archeologický výzkum, který přepsal historii památky. 

Čtěte také

Na hrad Kost se už v příštím roce vrátí tradiční kulturní a hudební akce a přibydou i nové.

„Jsou to dva dny, kdy oprava skončila, jsem se dočetl. Tak jsme hned vyrazili. I parkoviště je dokonce otevřené," říká pan Antoš, který obchází hrad a fotografuje. Dorazil z Jablonce nad Nisou.
„Je to krásně vše čisté a vyspárované. Paráda. Je vidět, že se tady pracovalo."

„Na první pohled je vidět, jak je to krásně opravené," přidává se jeho manželka.

Nerozsáhlejší oprava hradu Kost v Českém ráji skončila

Před 9 hodinou stojí před pokladnou už kolem 60 turistů. Otevřeno je vše, kromě dětské prohlídky s princeznou Karolínou.

„Budeme mít otevřeno až do konce října. A od nového roku, počínaje tedy už letošními vánočními svátky, se hrad otevírá na 12 měsíců v roce. V zimním čase ovšem samozřejmě bude jen víkendový provoz," vysvětluje kastelán Jan Macháček.

Čtěte také

Zájem o návštěvu hradu je po jeho rozsáhlé opravě prý slušný. Stavební a opravné práce trvaly přes dva a půl roku.

Podle kastelána je nejpodstatnější to, že všude se vybudovalo nové zadláždění, což je velké plus pro odvodnění celého hradního areálu.
„Dešťová voda, která se vsakovala do onoho skalního masivu, to byl největší problém celého hradu. Způsobovalo to přetěžování hradeb a devastaci skalního masivu."

Čtěte také

Aby hradby vydržely další dlouhé desítky let, pracovníci firmy přespárovali hradby. Zároveň má hrad za sebou sanaci materiálu, tedy skalních kvádrů. Díky rozsáhlé a intenzivní práci archeologů, přišel zásadní objev, který přepsal historii této památky.

Původně nesprávně určená stavba se totiž ukázala jako vstupní brána ze 13. století.
„Navíc se nám pod kaplí podařilo najít základy původní obranné věže, také ze 13. století. Ovšem datace je zatím pouze orientační. Momentálně probíhá laboratorní výzkum."

Pak bude možné určit skutečné počátky hradu Kost v Českém ráji.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.