Hrad Kost ukrýval historickou varnu renesančně barokního pivovaru. Archeologové ji teď odkryli

11. srpen 2019 10:05

Archeologové odhalili v areálu hradu Kost v Českém ráji varnu původního renesančního a barokního pivovaru. Ukrývala se zhruba v metrové hloubce.  Majitelé se rozhodli prostor zachovat, zakonzervovat a zpřístupnit lidem.

Když archeologové přišli na místo poprvé, našli v těchto prostorách pouze hromady suti a nepořádku.

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun. Většinu roku bude uzavřen

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun

Dělníci obsadí koncem dubna hrad Kost na Jičínsku. Začne náročná a rozsáhlá oprava. Ta má trvat 3 roky a přijít na 100 milionů korun. Turisté by měli počítat s tím, že po většinu roku bude hrad uzavřen. Pokud to opravné práce dovolí, výjimečně se jeho brány otevřenou. Aktuální informace budou na webových stránkách této památky. 

„Nenapadlo nás, že tady budou ještě zachovány nějaké pozůstatky stavební podoby staré varny, která fungovala v renesančně barokní fázi pivovaru," přiznává archeolog Radek Novák.

Podle něj budou hlavně znalci historických pivovarů z tohoto objevu nadšeni, protože tyto předprůmyslové varny se příliš nedochovávají.
„Tohle je jeden z mála případů, kdy můžeme tehdejší provozy v jejich stavební podobě studovat."

Archeologové našli v popelu i datový materiál.
„Zejména mince. Nejmladší mince ve svrchních vrstvách toho materiálu pochází z 30. let 19. století. To odpovídá době, kdy pivovar v této podobě přestal sloužit. Kolem poloviny 19. století došlo k velké přestavbě a vznikla nová varna."

Archeologové odhalili v areálu hradu Kost v Českém ráji varnu původního renesančního a barokního pivovaru

A to v místě, kde je dnes pokladna. Archeologové sice neobjevili žádné nádoby na vaření a požívání pěnivého moku, ale odkryli například blok pánve, kde se pivo vařilo. Viditelné je také topeniště, pískovcový fundament, který nesl mnohakubíkovou těžkou nádobu.

Byla objevena nejstarší varna piva na hradě Kost

„Čtvercový, pevně založený a dobře vystavěný fundament, který nesl takzvaně vystírací káď, to je nádoba, kde se mísí voda se sladem.

Práce archeologů zdaleka nekončí

„Samozřejmě spousta dalších objevů nás jistě na hradě Kost ještě čeká pod všemi těmito konstrukcemi a vrstvami. Ale pokud to nebude nutné, tak to tam necháme. To je nejlepší. Pokladnice pro archeologické nálezy je právě tam, kde ty nálezy zůstávají. Nemá cenu je zbytečně vytahovat na světlo boží," dodává Radek Novák.

Čtěte také

Podle kastelána Jana Macháčka se prostory zatím zakonzervují a po celkové rekonstrukci hradu, budou zpřístupněny veřejnosti.
„Chtěli bychom tento prostor využít k rozšíření současné restaurace s tím, že bychom v tomto prostoru udělali pochozí sklo a nasvítili tento unikátní archeologický nález. Aby se návštěvníci mohli při posezení v restauraci podívat na předindustriální pivovarskou varnu."

Pivovar na hradě Kost byl založen v roce 1576 a po různých přestavbách fungoval až do druhé světové války.

Spustit audio

Související