Horská služba v Krkonoších má před sebou nejnáročnější měsíce v roce. Chystá se na zimní sezónu

14. listopad 2022 08:39

Krkonošská horská služba dokončuje přípravy na nadcházející zimní sezónu. Ta pro ně začíná 1. prosince. Záchranáři absolvují závěrečné výcviky a zkoušky, na jednotlivých základnách kontrolují techniku a sněžné skútry.

Čtěte také

„Auta a čtyřkolky jdou teď po servisech, přezouváme. Jde o to, aby byla technika prověřena a aby nás prostě v zimě nezklamala,“ říká náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Zároveň jeho kolegové kontrolují potřebnou výbavu. Co chybí, tak se ještě objednává, aby všeho bylo před začátkem sezóny dostatek. „Doplňujeme zdravotní materiál a lavinovou výbavu pro naši bezpečnost.

Do terénu míří poslední kusy tyčového značení. Horská služba se stará celkem o 160 kilometrů značených cest.

Čtěte také

„Spousta lidí si neuvědomuje, že v zimě je ten terén absolutně jiný než v létě, protože v něm nejsou téměř žádné orientační body. Speciálně ve chvílích, kdy nastane mlha nebo fouká silný vítr a nese zvířený sníh. Potom je tyčové znamení jediným orientačním bodem,“ vysvětluje záchranář Marek Fryš. 

Jednotlivé tyče se rozmísťují zhruba 12 metrů od sebe. Často v dost náročném terénu. „Po 12 metrech už většinou nějaký otvor pro stávající tyč nebo její výměnu bývá. Pokud není, musíme ho vytvořit nebo znovu obnovit, aby byla tyč dostatečně pevně ukotvena.

Čtěte také

Řady členů horské služby se na zimní sezónu rozšíří. Přibude 20 zaměstnanců a dalších 130 dobrovolných členů. Velká část z nich v současné době v době absolvuje různá školení a kurzy.

„To se týká zdravovědy nebo techniky záchranných prací. Jsme připraveni na laviny a probíhají jak celorepubliková školení, tak i na úrovni oblasti a okrsků, říká náčelník Pavel Cingr.

A dodává, že nejvíc práce čeká členy horské služby pravděpodobně o Vánocích a koncem roku, kdy na hory tradičně přijíždí nejvíce turistů.

Spustit audio

Související