Plánujete túru na hřebeny Krkonoš? Přichystejte si zimní výbavu, místy může být terén nebezpečný

4. květen 2022 08:10

Na hřebenech Krkonoš je stále hodně sněhu. Lavinový stupeň zůstává na jedničce. Horská služba varuje zejména před zledovatělým terénem. Pro jakou oblast nebo cesty to platí? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Konkrétně jde o cestu Obřím dolem v úseku Kaplička - Slezská bouda. Podle horské služby je totiž v tomto místě stále hodně sněhu, který turisté postupně sešlapali do takových velkých ledových ploch. Kdo chce tedy teď tímto místem projít, tak by rozhodně neměl zapomenout na nesmeky.

Riziko úrazu je tam totiž poměrně velké. Zledovatělá místa jsou ovšem také na cestách v některých lesních úsecích v podstatě po celých Krkonoších.

V Krkonoších tedy stále zůstává hodně sněhu. Jeho množství monitorují pracovníci národního parku. Z jakého důvodu?

Čtěte také

Zaměstnanci Správy Krkonošského národního parku provádí pravidelný monitoring sněhové pokrývky už několik desetiletí. Ale na rozdíl od horské služby nevyhodnocují potencionální rizika pádu lavin na základě nestabilních sněhových vrstev, ale zaměřují se hlavně na fyzikální parametry sněhu.

Zjišťují tedy výšku sněhové pokrývky, její teplotu, tvrdost nebo typ krystalů. A výsledky onoho dlouhodobého monitoringu potom ukazují dopady na probíhající klimatické změny. Ty se projevují postupným poklesem průměrné maximální výšky sněhu a také úbytkem počtu měsíců právě s onou maximální výškou sněhové pokrývky.

Slunečné dny v poslední době lákají turisty na Sněžku. Už za pár dní je tam ale čekají přísná opatření.

Je to tak. Zhruba v polovině června, tedy prakticky za měsíc, začnou ochránci přírody opět instalovat na vrcholu Sněžky mechanické zábrany.

Čtěte také

Přestože podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného nechtělo tam vedení parku umisťovat sítě za každou cenu, jenže někteří turisté se prostě neumí chovat a vstupují na vzácné alpinské trávníky přes zákaz.

Ničí tak jedno z nejohroženějších míst, které také paradoxně patří k nejvzácnějším přírodním lokalitám v Evropě a je zapotřebí ho chránit. Proto se sítě na Sněžce opět objeví.

A je také nutné říct, že zhruba od poloviny června budou na vrchol naší nejvyšší hory znovu dohlížet strážci Krkonošského národního parku. Budou kontrolovat chování turistů.

Spustit audio

Související