Hasičskou dodávkou vozí zdarma své obyvatele na nákupy obec Hřibojedy na Trutnovsku

8. červenec 2019 09:37

Vedení obce Hřibojedy na Trutnovsku využívá hasičskou dodávku nejen při požárech, ale také ke svozu seniorů na nákupy. Dopravu do sedm kilometrů vzdáleného Dvora Králové nad Labem využívají především lidé, kteří se kvůli svému zdravotnímu stavu a věku jinak na nákup nedostanou. Ve vesnici s 230 obyvateli totiž žádný obchod není.

Zdeněk Černý odchází z budovy Obecního úřadu a nastupuje do hasičské dodávky. Postupně bude nabírat obyvatele Hřibojed.
„Nejdříve pojedeme pro paní Voňkovou na Hvězdu. To je menší obec, jako součást Hřibojed. Je to už pravidelná cesta. Pokud by dnes nechtěla jet na nákup, tak by zatelefonovala."

Prodejen na venkově ubývá a tak kraj přišel s jejich podporou. Na Trutnovsku získalo dotaci 6 obcí

Vesnická prodejna, Kalhov

Šest obcí na Trutnovsku získalo dotaci od Královéhradeckého kraje na podporu provozu prodejen. Úspěšné s žádostí o 50 tisíc korun konkrétně byly Dolní Kalná, Horní Olešnice, Dolní Lánov, Kohoutov, Libňatov a Dubenec. Většina jejich starostů se shoduje, že zachování obchodů s potravinami je pro obyvatele zásadní. Spousta vesnic tak na provoz této služby přispívá ze svého rozpočtu.

Paní Voňková využila k nastoupení do dodávky schůdky, které jsou připraveny speciálně pro méně pohyblivé občany.
„Pokud to jde, tak se na nákup nechám odvézt. Jinak bych se nedostala, protože mám manžela v nemocnici."

Následující zastávkou je místo, kdy býval obchod s potravinami. Teď už je dlouhé roky zavřený. Na příjezd požární dodávky u něj čekají další tři lidé.

„Ráno o půl osmé jede autobus do Dvora Králové nad Labem a potom až odpoledne v 15 hodin. Takže je těžké se za nákupem dostat. Rády jezdíme s naší dodávkou v létě i v zimě," svorně říkají Eva Hynková a Irena Mikešová, obyvatelky Hřibojed.

Vedení obce Hřibojedy na Trutnovsku využívá hasičskou dodávku nejen při požárech, ale také ke svozu seniorů na nákupy

Řidiče dodávky čeká ještě jedna zastávka. Potom jede přímo do Dvora Králové nad Labem. Pokud by byl větší zájem obyvatel Hřibojed než je kapacita vozu, tak by cestu absolvoval dvakrát.

Spustit audio

Související