Hana Horáková z Horní Kalné vytváří věnce a kytice na Dušičky už 42 let. Je o ně obrovský zájem

26. říjen 2022 08:17

V květinářstvích a zahradnicích se zvýšil zájem o věnce a kytice zvané hnízda. Blíží se čas Památky zesnulých neboli Dušiček. Aranžérky v tomto období nazdobí stovky předmětů. Jaká je to dřina, ví i paní Hana Horáková z Horní Kalné na Trutnovsku, která tvoří věnce a kytice na Dušičky už 42 roků. 

Čtěte také

Zahradnice Hana Horáková přichází teď do své dílny opravdu velmi časně ráno. „Zatopím si v piliňákách a už jsem v plné práci."

Před námi na stole leží snad stovky větviček. Vidím tu zejména smrkové. „Ano, obyčejný nebo stříbrný smrk. Do věnců ale používám i jiné větvičky. Třeba buxus nebo tis, tújka či borovice. I cypřiš."

Na základ věnce je asi nejpříhodnější kruh ze slámy. „Trošku si ten věnec povolím, vezmu si cívku drátu a drátkem pěkně ty větvičky obtočím."

Teď přichází na řadu to nejpodstatnější. Tedy zdobení. V bednách je tu připraveno neskutečné množství různých přírodních plodů. To ovšem představuje doslova několikaměsíční přípravu.

Čtěte také

„Musím to vypěstovat, sklidit, vyvázat. Pak usušit na půdě, kde není světlo. Bodláky barvíme v létě, když je teplo, protože to krásně schne. A teď je opravdu ta hlavní sezóna. Takže jsem tu od rána do večera. Ale ty hodiny se nemohou počítat, to nejde," říká s úsměvem Hana Horáková.

Podobně to vypadá také v květinářství ve Vrchlabí. Právě tady Veronika Bímová motá jeden z dušičkových věnců. Tento čas je vyvrcholením dušičkového tvoření. „Je to dlouhodobý proces. Musí se opravdu přes celé léto, když je sucho, sbírat šišky a další přírodniny. Vše se musí usušit. Vážně celý rok na tom pracujeme."

Největší nápor zákazníků očekávají v zahradnictvích a květinářstvích koncem tohoto týdne.

Spustit audio

Související