V období Dušiček je ve městech okolo hřbitovů mnohem víc strážníků než jindy

31. říjen 2019 09:45

V tomto období si připomínáme Památku zesnulých neboli Dušičky. V pohotovosti jsou na mnoha místech policisté a městští strážníci. Také náchodští městští policisté provádějí nyní víc kontrol a to nejen v samotném areálu hřbitova, ale i v jeho okolí. Zaměřují se i na zaparkovaná auta. Chtějí předejít jejich vykrádání a ničení majetku. 

Na jednu z pravidelných obchůzek se spolu se strážníky vydala i reportérka Lucie Peterková. Kontrola náchodského hřbitova začíná pro městské strážníky Jana Théra a Josefa Stříbrného na parkovišti.
„Teď provedeme kontrolu zaparkovaných vozidel, jestli nezůstaly otevřené nebo nebyly ponechány nějaké dražší věci na zadní sedačce."

Čtěte také

Jejich další kroky pak vedou do areálu hřbitova.
„Jdeme projít areál jednak z preventivních důvodů a také z důvodu vyšší koncentrace lidí v tomto období. Aby to nelákalo nějaké kapsáře nebo podobné lidi, kteří sem nejdou pouze za svými zesnulými."

Výhodou náchodského hřbitova je umístění v kopci, takže je poměrně přehledný. Lidí je tu poměrně dost a vidíme i, že jedna návštěvnice se právě vrací s konví vody k opuštěné kabelce zavěšené na náhrobku.
„Abych pravdu řekla, nikdy se mi nic nestalo a neztratilo. Ale člověk má mít trošku strach. Ovšem když mám ještě hůl, tak to prostě všechno nestačím zvládnout najednou."

V Dušičkovém období strážníci zvyšují intenzitu kontrol hřbitovů

„Je to vidět poměrně často, zejména u starších občanů, že se věnují úpravě hrobu a jejich odložené věci působí v podstatě bez dozoru," komentuje situaci velitel směny Jan Thér.

Čtěte také

Občas se sice ztratí květiny, nebo výzdoba, někdy se v prostorách WC zdržovali bezdomovci, ale větší potíže strážníci neevidují.

Horší je to s dopravou na úzké příjezdové cestě, u které je zastihl pracovník správy hřbitova Denis Kábrt.
„Chci se zeptat, budete tu ulici nějak uzavírat? Nebo tady bude alespoň nějaké omezení? Protože to je potom strašný problém."

„Je tady zákaz zastavení. A budeme to preventivně projíždět," slibují strážníci s tím, že nejčastěji hřeší starší a méně pohybliví návštěvnici hřbitova. Proto podobných kontrol dělají v tomto období i pět denně.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související