Dušičky otevřou hřbitovy do večerních hodin. Posílí se hlídky strážníků a pojede víc autobusů

27. říjen 2017

Město Hradec Králové se připravuje na blížící se svátek Památky zesnulých. Až po samotný Dušičkový den dude rozšířena například otevírací doba městských hřbitovů a pojede k nim i více autobusů. Strážníci pak lidem doporučují hlídat si u hrobů vlastní věci.

I vás se teď mohou hradečtí strážníci zeptat, jestli je u vašeho hrobu všechno v pořádku. V následujících dnech totiž připravují speciální dušičkové hlídky na hřbitovech i v jejich okolí. Zaměří se na případné ničení pietních míst a na časté krádeže.

I proto Simona Pacltová z Městské policie v Hradci Králové lidem doporučuje pečlivě si hlídat svoje věci: „Návštěvníkům hřbitovů doporučujeme řádně zabezpečit svůj automobil, nenechávat si v něm viditelně cennosti, tašky, kabelky a podobně. Předpokládáme i hustější provoz na silnicích a proto prosíme řidiče o ohleduplnost a trpělivost. Jelikož v tomto období usedají za volant i sváteční řidiči a ti mohou mít se silnějším provozem problémy."

Čtěte také

Hřbitovy budou otevřené až do osmi hodin večer. Dělníci nebudou na hřbitovech provávět před Dušičkami žádné kamenické, stavební a podobně hlučné prace.

Další informace přidává vedoucí správy městských pohřebišť v Hradci Králové Naďa Štěrbová: „Na dušičkovou návštěvnost je připraven hlavně centrální hřbitov v Kuklenách. Čeká tady návštěvníky nová cesta, nová páteřní komunikace, nové chodníky. Jsou tu připraveny i nové příjemnosti, nové lavičky, nová výsadba hortenzií."

Hřbitovy Olomouc

Dopravní podnik v Hradci Králové posílí spoje na všechny hřbitovy. Četné spoje linky 9 a 3 a větší kapacita autobusů a trolejbusů usnadní lidem dopravu i čekání.

Více říká Leo Sedláček z Městské hromadné dopravy města Hradce Králové: „Samotný den Památky zesnulých je ve čtvrtek 2. listopadu. Tam to opatření na lince číslo 9 bude stejné. To znamená, od 8:00 do 16:00 budou všechny spoje číslo 9 zajíždět na Lesní hřbitov. A taktéž budeme mít připravenou posilu na všechny jízdy v rámci Hradce Králové."

Mimořádný provoz hradeckých hřbitovů potrvá až do 3. listopadu.

autor: Vendula Brdičková
Spustit audio