Blíží se památka zesnulých a lidé shání dušičkové dekorace. Kupují je i v Polsku. Vyplatí se to?

19. říjen 2019 09:26

Češi v tomto předdušičkovém období často míří na polské tržnice. A to i přesto, že ceny některých druhů zboží vzrostly. Zájem je o dušičkové dekorace, svíčky a květiny.  Nejvíc lidí se na nákupy do sousední země vydává v sobotu. 

Čtěte také

Trhovci už v sedm hodin ráno začínají vybalovat zboží. Na pultech se objevují kytice, věnce, svíčky, podzimní květiny a umělé květy.

První zákazníci přijíždí po půl osmé a bez problémů zaparkují. Marie z Rychnova nad Kněžnou vybírá s manželem květiny a kupuje také svíčky.
„Mám nakoupeno. Listopadku pěknou, na parádu před dveře.

„Listopadky, věnečky, košíčky, vřesy, všechno dušičkové," vyjmenovává trhovkyně Renáta sortiment, o který je teď největší zájem. A potvrzuje, že ceny šly u některého zboží nahoru.

03502999.jpeg

„Je to tady nyní trošku dražší, protože sem jezdím pravidelně. Ale raději to nakoupím zde a dám za to o něco víc, protože u nás ty kytičky vypadají sice pěkně, ale brzy omokají. Já bych řekla, že i ty barvy jsou tady kvalitnější," říká paní Hrušková, která právě vybírá umělé květy. Do Polska jezdí pravidelně a tak má o cenách přehled.

Velký zájem je teď také o vřesy nejrůznějších barev

„Neviděla jsem u nás v Čechách fialový vřes. Tak je jdu ještě koupit, bude to pěkné spolu s těmi bílými," vysvětluje nakupující Ilona Všetečková.

Na tržnici přijela později a auto nechala až vzadu na parkovišti, protože se plocha neustále plní. Kdo se chce vyvarovat problémům s parkováním, přijíždí do Polska autobusem.

Spustit audio

Související