Dušičkové období znamená pro zahradníky práci od rána do večera. O věnce a květiny je zájem

1. listopad 2018 09:05

Dušičky - tedy Památka zesnulých - se blíží. A zájem lidí o dušičkový sortiment je velký. Zahradníkům se hromadí objednávky a výrobou věnců všech velikostí, zdobených misek a vázaných květin teď tráví celé dny. 

Dušičky otevřou hřbitovy do večerních hodin. Posílí se hlídky strážníků a pojede víc autobusů

Památka zesnulých

Město Hradec Králové se připravuje na blížící se svátek Památky zesnulých. Až po samotný Dušičkový den dude rozšířena například otevírací doba městských hřbitovů a pojede k nim i více autobusů. Strážníci pak lidem doporučují hlídat si u hrobů vlastní věci.

Vezmeme vás do jednoho zahradnictví na Vrchlabsku, kde si většinu materiálu, jako jsou větvičky a různé doplňky a ozdoby, pěstují a suší sami.

Zahradnice Hana Horáková má před sebou obrovské množství větviček. Každou je zapotřebí nejdříve oříznout: „Ustřihnu větve, ty se našpičkují a potom píchají do slaměného základu. Ten zase musí být obalený zeleným chvojím. Drátem se omotá a vypichují se větvičky."

Paní Haně pomáhá dcera Vendula. Stříhá větvičky a na rukou má rukavice: „Protože ty větvičky jsou například také z jalovce, tak by to bez rukavic vůbec nešlo dělat. To by měl člověk za dva dny ruce celé napuchlé."

Když je potom hotový základ z větviček, přichází na řadu zdobení věnce. „Vezmeme drátek a přiděláme každou ozdobu. Stříkané bodláky, barvené šišky, některé mohou být i s umělými květy, podle toho, jak si zákazník přeje," vysvětluje Hana Horáková.

Paní Věra připravuje rodinný hrob na Dušičky

Podle čeho člověk při práci volí výběr komponentů. Hraje tam roli také fantazie? „Určitě. Ale v hlavě to už máte, dělám to vlastně už 30 let," usmívá se Hana Horáková.

A ukazuje sešit s objednávkami: „Lidé to hodně nechávají na poslední chvíli."

Zahradníci největší nápor zájemců o kytice a smuteční věnce očekávají o tomto víkendu.

Spustit audio

Související