Zloději kradou během Dušiček věnce, kabelky i jízdní kola. Policie posiluje hlídky

30. říjen 2015

Dušičky nelákají na hřbitovy pouze pozůstalé, ale také zloděje. Ti dokážou využít i chvilku nepozornosti a ukradnout peněženku, kabelku, věnce nebo třeba jízdní kolo. V okolí hřbitovů i přímo na nich proto v těchto dnech hlídkují policisté a strážníci. Lidi upozorňují na to, aby si na své věci dávali pozor.

„Pořád koukám a kontroluji, jestli mám v tašce peněženku. Pořád to mám při sobě a hrozně si dávám pozor, protože se krade všude,“ říká paní Marie Krajníková, která přišla na hřbitov v královéhradeckých Kuklenách.

Podle strážníka Zdeňka Zikmunda si ale hodně lidí své věci nehlídá, a počet krádeží tak roste.

„Výzdoby věnců, svícnů, ale jsou to hlavně drobné krádeže kabelek, různého vybavení i bicyklů. Neustále chodíme dokola, upozorňujeme na to, že věci mohou být ukradeny, namátkově ve dvě nebo ve tři ráno chodíme a kontrolujeme,“ popisuje Zikmund.

Rada je přitom podle něj jednoduchá. Lidé by si měli dávat na své věci pozor. Na nadcházející dušičkový víkend se kromě městských strážníků připravuje i státní policie.

„V tomto období zvýšíme hlídkovou činnost jak na vozovkách, tak i v prostorách a okolí hřbitovů, abychom předešli krádežím,“ vysvětluje Jan Čížkovský z královéhradecké krajské policie.

Desítky hlídek budou po celém Česku v okolí hřbitovů až do pondělí.

autoři: ova , ako
Spustit audio