Guláš nebo roláda. V Chlumci nad Cidlinou se utkali v soutěži žáci studující na řezníky a uzenáře
Zabijačkový guláš, škvarková pomazánka nebo vepřová roláda. Těmito pochoutkami poměřovali svoji zručnost studenti středních škol, kteří přijeli do Chlumce nad Cidlinou soutěžit ve výrobě zabijačkových specialit. Akci pořádá Střední škola technická a řemeslná z Nového Bydžova a účastní se jí celkem 14 žáků z českých i slovenských škol.
U přípravy zabijačkových specialit byla i reportérka Adéla Kavříková.
Čtěte také
„Nacházíme se v Chlumci nad Cidlinou, to je středisko praktického vyučování na Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově a probíhá tady soutěž Chlumecký lev. Je to první ročník.“ S vedoucím učitelem oboru řezník a uzenář Milanem Novákem teď stojíme přímo ve výukové kuchyni.
Kolem nás pracuje 7 studentů, je to ale jen polovina z celkového počtu účastníků soutěže. „Jsou to dvojčlenné týmy, kdy jeden z týmu bourá vepřovou půlku a kostí hovězí žebra a následně se připojí k prvnímu z týmu a bude pomáhat s výrobou škvarkové pomazánky, rolády z vepřového bůčku a zabijačkového guláše.“
Druhá část studentů teď soutěží v masokombinátu v nedaleké obci Hlavečník, tady v Chlumci už ale jejich příjezd někteří netrpělivě očekávají.
Čtěte také
„Hlavně se těším, až přijede kolega na ten guláš, protože si v něm moc nevěřím.“ Míša navštěvuje první ročník učebního oboru řezník a uzenář na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu a mezi 14 soutěžícími je jediná dívka.
Práce jí jde o ruky, v troubě už peče vepřovou roládu a na plotně průběžně míchá škvařící se sádlo. „Já jsem v tom vyrůstala, táta dělá doma výrobu, takže mě to začalo bavit. Na základce mě přemlouvali, ať tam nechodím, ale neposlechla jsem je.“
Od Míši se teď přesouvám na protilehlou stranu pracovní plochy, kde je Jaromír. Ten zvolil opačný postup a začal právě gulášem. „Prostě to děláme až nakonec, protože jsme to takhle nacvičovali.“
Čtěte také
Guláše máte mít tři litry, jestli se nepletu. Tak se to podařilo? „Mělo by. Ještě se kousek vypaří.“ Koukáme teď pod pokličku. Co jste tam všechno dal? „Vepřovou plec, játra, ledvinky, jazyk, česnek, cibuli, nové koření.“
Základní suroviny k výrobě pomazánky, rolády a guláše našli studenti předem připravené na pracovní ploše. Zvolený postup a receptura už je ale na každém z nich, doplňuje Milan Novák, který na studenty ve cvičné kuchyni dohlíží. „Všechny školy si naposílaly požadavky formou přihlášky k nám, to jsme zajistili, ale takové ty odlišnosti, tak to už bylo na nich. V podstatě je to i tajemství a dozvíme se to až při vlastním vyhodnocování.“
Výsledek studentských prací vyhodnotí profesionální řezníci. U pokrmů je důležitá chuť a vůně, konzistence, struktura, celkový vzhled a neméně důležitý je také časový limit, který musí soutěžící dodržet.
Související
-
Když děláte s masem, dostanete chuť na sladké. A při dortu zase na maso, směje se kuchař Lukáš Ende
Povídáme si o jídle a vaření, protože u nás máme skvělé kuchaře, kteří vyhrávají i světové kuchařské soutěže. Jedním z nich je mistr kuchař Lukáš Ende z Hradce Králové.
-
Vyrazili jsme za výrobci kvalitních českých potravin. Jaké problémy je trápí?
I letos byla vyhlášena soutěž Potravina a potravinář Královéhradeckého roku 2022. Vrcholem jsou pak Královéhradecké krajské dožínky, kde budou oznámeni vítězové.
-
Farma roku tří bratrů Basařových v Prosečné na Trutnovsku je úplně „nabitá“ moderními technologiemi
Moderní technologie můžou pomáhat i na menších rodinných farmách. To je případ i té v obci Prosečné v Podkrkonoší na Trutnovsku. Hospodaří na ní tři bratři Basařovi.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Piráti poprvé mimo Sněmovnu, ukazuje volební model agentury NMS. Hnutí ANO a Spolu posilují
-
‚Problém opět neřeší systémově.‘ Prezident Pavel vetoval novelu o zvýšení platů veřejných činitelů
-
Do dětského domova jsem se dostal náhle po smrti babičky, jsem tam jen rok, říká 12letý Samuel
-
Evropa nemá u jednání co dělat. Proč je tam zvát, když by chtěli, aby válka pokračovala, říká Lavrov