Faráři na Rychnovsku nabízí maminkám s dětmi utíkajícím před válkou dočasné domovy na farách

2. duben 2022 08:39

Farnosti na Rychnovsku nabízejí bydlení maminkám s dětmi utíkajícími před válkou na Ukrajině. Dočasný domov už několik z nich našlo například v Přepychách. Tamní fara měla volné spodní patro a to se podařilo vybavit a obsadit během malé chvilky. 

Farář Augustin Slaninka mě provází po faře. Paní Viktorie odsouvá židli a zve mne ke stolu. A hned se pouští do vyprávění svého příběhu. Do Přepych přijela z Kyjeva. Rozhodnutí odjet ze země přišlo prý ve chvíli, kdy na vlastní oči viděla přelétat nad městem šest raket.

Čtěte také

Hrůzy války, stejně jako většina lidí ve světě, napjatě sleduje i Augustin Slaninka. Bydlení na faře bylo proto připraveno během několika málo dnů. „Když začala válka, tak jsme hned v naší farnosti přemýšleli, jak můžeme těm lidem pomoci.“

Fara v Přepychách ale není jediná, kde ukrajinské ženy našly svůj dočasný domov. Několik maminek s malými dětmi bydlí také v Běstvinách u Dobrušky. Tam farnost už několik měsíců připravuje prostory pro lidi se závislostmi.

Faráři na Rychnovsku nabízí maminkám s dětmi utíkajícím před válkou dočasné domovy na farách - Voděrady

„Prvním krokem bylo poskytnout dům místní společnosti, která ho připraví pro závislé. Aby to bylo využíváno. Takže tam jsme trošku spěchali.

Teď se zajedu podívat na další faru, do sousedních Voděrad. Také tam se budova připravuje na příchod uprchlíků.

Čtěte také

Už mne vítá farář Filip Foltán, pod jehož správu spadá zdejší fara. „Fara je veliká, nicméně některé prostory je zapotřebí vyklidit a máme k dispozici pouze jednu sprchu a jedno WC. Tedy nabídneme k dispozici bývalý kněžský byt, ve kterém do prosince kněz bydlel.

Jdeme se podívat dovnitř. „Dámy to chodívají vždy ráno větrat. Máme zda vybavenou kuchyni, nevýhodou trošku je, že je tu topení na dřevo. Ale dřevo máme v zahradě, takže si ho lidé jen musí nanosit dovnitř. A přizpůsobí se to pro nějakou mladou rodinu, která je schopna chodit do schodů. Myslím si, že to pro ně může být hezké.

Prostory fary ve Voděradech ale ještě potřebují uklidit a dovybavit potřebným nábytkem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související